Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Douwe Egberts maakt koffie 35 cent duurder

Home

Van onze redactie economie UTRECHT - Voor de derde keer dit jaar verhoogt Douwe Egberts de koffieprijs. Vanaf woensdag gaat de consument voor een pak koffie van 250 gram ongeveer 35 cent meer betalen, zo maakte de grootste Nederlandse koffiebrander gisteren bekend.

Douwe Egberts (DE) controleert ruim 70 procent van de Nederlandse markt. DE zegt niet meer te kunnen ontkomen aan doorberekening van de aanhoudende prijsstijgingen van ruwe koffiebonen op de wereldmarkt. Eén van de oorzaken daarvan is dat vorst vorige week naar verwachting schade zal toebrengen aan de oogst van 's werelds grootste koffieproducent, Brazilië. Volgens woordvoerder M.Römer van Douwe Egberts is het effect van deze vorstschade op de koffieprijs echter gering vergeleken bij meer structurele ontwikkelingen. Zo neemt de overproduktie van koffiebonen af en slagen koffieproducenrende landen er steeds beter in de export te reguleren. “Maar verreweg de belangrijkste fractor is dat de speculatie op de koffiemarkt enorm is toegenomen”, stelt woordvoer M. Römer.

DE verwacht dat de consument door de prijsstijging niet minder koffie zal gaan kopen. “Historisch gezien is koffie niet duur”, stelt Römer. In 1977 moest de koffiedrinker 6,50 gulden voor een pak koffie op tafel leggen. Vanaf woensdag betaalt de consument voor een pak Aroma Rood ongeveer f 3,40.

Begin januari maakte DE een pak koffie al 15 cent duurder. Begin juni werd de prijs opnieuw opgetrokken met twee dubbeltjes.

Deel dit artikel