Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dorpsindianen in Mexico uit angst op drift

Home

SAN CRISTOBAL (AFP, Reuters) - Enkele duizenden Indianen in de Zuid-Mexicaanse staat Chiapas zwerven rond, verstoken van voedsel en hulp, kwetsbaar voor aanvallen van legereenheden en paramilitaire terreurgroepen. Dat meldt 'onder-commandant Marcus', de aanvoerder van de Indiaanse guerillabeweging (de Zapatista's), in een pamflet dat in de regio wordt verspreid.

Volgens 'Marcos' zouden er 6.413 Indianen op de vlucht zijn sinds een moordpartij door een paramilitaire groep op 22 december. Daarbij kwamen 45 Indianen uit het dorpje Acteal om het leven, vooral vrouwen en kinderen. De daders beschuldigden het dorp van samenwerking met de Zapatista's.

De slachting in Acteal heeft diepe indruk gemaakt op bewoners van buurdorpen. Onder de groep gevluchten bevinden zich veel vrouwen met kinderen. Vooral de kinderen zijn sterk ondervoed geraakt en 'gaan dood van de honger' volgens de guerilla-commandant. Een enkele overheidsorganisatie probeert voedselhulp in de regio te verspreiden, maar op veel te kleine schaal.

De slachting in Acteal heeft nog andere gevolgen. De officiele regeringsorganisatie voor de bescherming van de mensenrechten in Mexico eist een uitvoerig onderzoek en het ontslag van een dozijn topfunctionarissen in de provincie Chiapas.

De slachting kostte minister van binnenlandse zaken, Emilio Chuayfett, en de gouverneur van de provincie, Cesar Ruiz Ferro, vorige week al hun baan.

Er zijn 46 mannen gearresteerd die verdacht worden van medeplichtigheid bij de slachting, maar daar zit geen enkele hogere staatsfunctionaris bij. Procureurs hebben gewezen op mogelijke connecties tussen de daders en de regeringspartij PRI, maar dat heeft nog niet tot uitbreiding van het onderzoek geleid, noch tot arrestaties in PRI-kring.

De Zapatista's en een kerkelijk centrum voor bescherming van de Indianen melden dat het leger doorgaat met het intimideren van dorpsbewoners. Zes dorpen zouden deze weken militairen op 'bezoek' hebben gehad.

Deel dit artikel