Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dorpenlink: Kleine netten moeten krachten bundelen

Home

Vincent Dekker

De glasvezelnetten rukken op, nu ook in kleinere gemeenten. © Vincent Dekker

Het is heel mooi dat overal in het land burgers het initiatief nemen zelf glasvezelnetten aan te leggen, maar in de praktijk blijkt die klus bepaald niet eenvoudig. Om de kans van slagen te vergroten, is het belangrijk dat de kleine netten hun kennis en ervaring gaan delen.

Dat is het idee waarmee vertegenwoordigers van Stedenlink en mijn eigen stichting Bergen BreedBand (B3) vorige week om de tafel zijn gaan zitten. Stedenlink is in het leven geroepen door wethouders van een aantal grote steden die glasvezelnetten wensten, zodat die steden kennis konden uitwisselen.
Nu dat een groeiend aantal kleinere gemeenten ook aan glasvezel denkt, wordt het dus tijd voor een Dorpenlink. Want bewoners van kleinere gemeenten met vaak veel landelijk gebied hebben andere noden en wensen dan inwoners van grote steden. Via Dorpenlink kunnen dan bijvoorbeeld diensten worden ontwikkeld voor boerenbedrijven of, zoals in een kustgemeente als Bergen, voor hotels.

Wielen en wieltjes
Wie aan een glasvezelcoöperatie begint, merkt meteen tegen hoeveel vragen je aanloopt als je als burgerinitiatief je eigen gemeente een modern breedbandnet wilt bezorgen. Aan welke eisen moet het net voldoen? Hoe werf je klanten? Wat wil de bank van je weten voordat er geld wordt geleend? Aan welke wettelijke eisen is een coöperatie gebonden? En ga zo maar door.

Nu hoeven de huidige initiaieven gelukkig het wiel niet helemaal zelf uit te vinden. HSLnet in het Noord-Brabantse Heeze-Leende heeft al een werkende coöperatie en daar kan iedereen veel van leren. Maar geen twee gemeenten zijn hetzelfde. Dus vinden we met z'n allen nu toch weer diverse wielen en wieltjes uit. Het zou zonde zijn als iedereen die voor zichzelf zou houden terwijl een paar kilometer verderop misschien een nieuwe groep worstelt met dezelfde vragen.

Belangenclub
Stedenlink heeft al eens gekeken naar welke glasvezelinitiatieven er in Nederland momenteel worden ontwikkeld. Dat zijn er al tientallen tot misschien wel een paar honderd. Velen daarvan zijn nog in de allereerste fase van verkenning. Maar er zijn toch ook al enkele tientallen initiatieven die net als B3 al het nodige werk hebben verzet. Die worden de komende weken benaderd om te zien of zij belangstelling hebben voor een eigen belangenclub. Dorpenlink dus.

Deel dit artikel