Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dorpen bloeden dood door drugs

Home

Jan-Albert Hootsen | Vallecillo

Verlaten huis in San Carlos, een gehucht bij Vallecillo, dat door drugsgeweld in een spookstadje dreigt te veranderen.

Monterrey, de derde stad van Mexico, was ooit een veilige stad. Maar waar Los Zetas komen, vluchten de inwoners.

Het huisje ziet er troosteloos uit. De ramen zijn gebroken, binnen staan een paar bedden en het beddengoed is onaangeraakt. "Daar woonde een lerares", zegt José Luis Moreno, die voor een winkeltje aan de overkant van de straat zit met een biertje. "Ze is een paar maanden geleden vertrokken naar Nuevo Laredo en niet meer teruggekomen." Even verderop staat een ander huisje leeg. Daarnaast nog vijf.

De hoofdstraat van San Carlos, waar ooit enkele tientallen mensen woonden, is op José Luis en de winkeleigenaar na verlaten. San Carlos is een van de 97 gehuchtjes die Vallecillo vormen. De gemeente ligt 180 kilometer ten noorden van Monterrey, de derde stad van Mexico, in de aan de Verenigde Staten grenzende deelstaat Nuevo León. Wie het binnenrijdt, ziet een bord met het aantal inwoners: 1859. Een jaar geleden waren dat er nog ruim 2500. Vallecillo loopt leeg. Gehuchten rondom de dorpskern zijn in korte tijd veranderd in spookstadjes. De bewoners zijn weggevlucht voor het aanhoudende drugsgeweld.

"Er zijn hier plekken waar helemaal niemand meer is", verzucht Moreno. "De mensen zijn bang voor het geweld. Een maand geleden kwamen ze hier nog schietend langsrijden." Op de vraag wie 'ze' zijn, kijkt hij even schichtig om zich heen. "De laatste letter", mompelt hij, bijna fluisterend.

Die laatste letter is de 'z', zeta in het Spaans. Moreno doelt op Los Zetas, een paramilitaire drugsbende. Ooit waren ze de gewapende tak van het Kartel van de Golf, dat traditioneel de drugshandel in de regio beheerste. In 2010 braken ze met hun oude werkgevers en sindsdien vechten ze in Nuevo León en buurstaat Tamaulipas om de lucratieve smokkelroutes naar de Verenigde Staten. Onthoofdingen, executies en het dumpen van tientallen lijken behoren tot hun modus operandi.

Het bestrijden van Los Zetas heeft voor de Mexicaanse regering de hoogste prioriteit, de Amerikaanse autoriteiten noemen hen de gevaarlijkste drugsbende van Mexico. Sinds twee jaar behoort Nuevo León tot de frontlinie van de Mexicaanse drugsoorlog. Er zijn meer dan 2000 mensen vermoord.

Vallecillo wordt in de maalstroom van geweld meegesleurd. Het ligt pal naast de snelweg die Monterrey verbindt met grensstad Nuevo Laredo. Los Zetas gebruiken de afgelegen dorpjes als schuilplaats en de stille wegen om er hinderlagen voor hun vijanden te leggen. Op 18 oktober vorig jaar vielen er op één dag 25 doden bij gevechten met de federale politie. Voor veel inwoners was de maat vol; ze trokken weg.

De exodus uit Vallecillo staat niet op zichzelf; ook het nabijgelegen General Treviño is veranderd in een spookstad. Net als Pesquería, even buiten Monterrey, dat voorheen 15.000 inwoners had. Zelfs Monterrey zelf blijft niet gespaard. Enkele jaren geleden was het een van de veiligste en welvarendste steden van Mexico. Tot Los Zetas kwamen. Het oude koloniale centrum was er traditioneel hét uitgaansgebied, maar bijna alle discotheken zijn gesloten. De afpersingen en schietpartijen werden de eigenaren te veel.

In de dorpjes rond Vallecillo leven de achterblijvers dagelijks in angst. Zo ook in Palo Alto, waar slechts twee huizen bewoond zijn. In het dorpje staat een groot landhuis. De ramen zijn dichtgetimmerd en op de deur is een papier geplakt: 'In Verzekering Gesteld door het Openbaar Ministerie.' "Een drugspand", zegt een oudere man die anoniem wil blijven. "Daar woonde iemand van Los Zetas." Na de gevechten van vorig jaar stuurde de deelstaatregering militairen naar de regio, maar die zijn nergens te bekennen. Wel staan er langs de weg groepjes jongeren die de omgeving scherp in de gaten houden. Het zijn 'halcones' (valken), informanten van Los Zetas.

De chauffeur uit Palo Alto stopt met praten als een rode terreinwagen plotseling stopt. "Wat doen jullie hier?", blaft de chauffeur. Als we hem vertellen dat we onderweg zijn naar Nuevo Laredo, rijdt hij zonder iets te zeggen weg, maar stopt een paar honderd meter verderop bij een groepje jongens. "Je kunt beter gaan", zegt de man uit Palo Alto. "'Ze' weten nu dat je hier bent. Er is niets meer hier. Vallecillo is dood."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie