Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Doorstromen van havo naar vwo eenvoudiger

Home

Redactie

Leerlingen van het Comenius College in de aula bij de start van de eindexamens. Scholieren van de Havo maken examens scheikunde en leerlingen van het VWO doen examen in Nederlands. © ANP

Het moet makkelijker worden voor havoscholieren om door te stromen naar het vwo. Minister Arie Slob mikt daarvoor op het jaar op het schooljaar 2020/2021. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) reageert positief.

Scholen gebruiken nu nog verschillende toelatingseisen. De minister onderzoekt of er één toelatingseis kan komen bijvoorbeeld dat een leerling acht havovakken moet hebben afgerond in plaats van zeven. Uit onderzoek blijkt dat 42 procent van de vwo’s af en toe een havist niet toelaten, bij 13 procent gebeurt dat regelmatig.

Lees verder na de advertentie

“Iedere havist verdient een eerlijke kans om na het behalen van een havodiploma door te stromen naar het vwo. Alle leerlingen verdienen de kans om het maximale uit zichzelf te halen. Ook als je bijvoorbeeld wat later bloeit dan je klasgenootjes”, schrijft minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) in een verklaring. Hij hoopt dat het in het schooljaar 2020/2021 zover is.

Al eerder is aangekondigd dat de doorstroming van vmbo’ers naar de havo versoepeld wordt. Slob stuurt de wetswijziging hiervoor eind februari naar de Tweede Kamer.

Het LAKS gaat bij scholieren peilen wat volgens hen goede eventuele aanvullende eisen voor de doorstroom zijn

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is positief gestemd over de aankondiging van Slob. De scholierenorganisatie geeft aan dat het belangrijk is voor een doorlopende leerlijn en het wegnemen van verschillen tussen scholen. Volgens de organisatie zitten er echter nog wel een aantal onzekerheden aan vast. “Het is belangrijk dat scholen geen moeilijke eisen gaan stellen voor bijvoorbeeld het volgen van een extra vak, dan blijft de drempel bestaan’', zegt Jordy Klaas, voorzitter LAKS.  Ze wil bij scholieren peilen wat volgens hen goede eventuele aanvullende eisen voor de doorstroom zijn.

Voldoende begeleiding

Naast die toelatingseisen, hoopt het LAKS vooral dat het ministerie scholen ook zoveel mogelijk gaat helpen om leerlingen te informeren en voldoende te begeleiden. Klaas: “Leerlingen moeten al vroeg nadenken over bijvoorbeeld de profielkeuze. Hier kan wat je kiest al belangrijk zijn voor de doorstroom naar het vwo. Daar moet je dan dus al over nadenken.’’

Lees ook:

Onderwijsraad: Segregatie op scholen neemt toe

Leerlingen van verschillende niveaus zien elkaar minder vaak in de klas. Dat kan schisma’s in de maatschappij veroorzaken, waarschuwt de Onderwijsraad.

Deel dit artikel

Het LAKS gaat bij scholieren peilen wat volgens hen goede eventuele aanvullende eisen voor de doorstroom zijn