Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Doodstraf voor vier Afghanen na lynchpartij op vrouw

Home

Redactie en anp

Verdachten spreken in hun verdediging voor de rechtbank in Kabul. © ap

Een Afghaanse rechter heeft woensdag vier mannen ter dood veroordeeld voor de moord op een 27-jarige Afghaanse vrouw. In totaal stonden 49 mensen terecht op verdenking van betrokkenheid bij de lynchpartij van de Afghaanse.

De vrouw, Farkhunda, werd in maart door een uitzinnige menigte doodgeslagen en -geschopt. Het lichaam van de vrouw werd in brand gestoken onder het oog van een aantal agenten. Haar aanvallers dachten dat zij een koran had verbrand. Later bleek dat niet zo te zijn. Onder de verdachten waren negentien agenten. Zij werden ervan beschuldigd dat ze niets hebben gedaan om de moordpartij te stoppen.

Een omstander filmde de lynchpartij met zijn mobiele telefoon en zette het filmpje online. Sommige van de verdachten hadden voor hun arrestatie op sociale media opgeschept over hun aandeel in het gebeuren.

De zaak heeft veel stof doen opwaaien. In Afghanistan braken protesten uit tegen religieus extremisme. De begrafenis van de vrouw bracht veel mensen op de been. Haar kist werd gedragen door vrouwen, wat ongebruikelijk is in Afghanistan. Ook in de rest van de wereld is verontwaardigd gereageerd op de gewelddadige dood van de vrouw.  

Lees verder na de advertentie
Afghanen spelen een rollenspel om te laten zien hoe verschrikkelijk de lynchpartij was. © afp

Deel dit artikel