Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dood herleeft tijdens Boekenweek 2003

Home

AMSTERDAM - Leven en dood in de letteren. Dat is het onderwerp voor de 68e editie van de boekenweek. De dood is volgens de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek een van de grote thema's in de literatuur en een inspiratie voor menig literair meesterwerk. Een onderwerp dat juist in de literatuur prachtig kan worden verwoord, aldus directeur H. Kraima van de CPNB maandag tijdens de presentatie van de Boekenweek 2003.

Volgens de directeur is literatuur over de dood te weinig zichtbaar in de boekhandel. ,,Terwijl boeken bij dit onderwerp vaak de juiste woorden op een goede wijze weergeven. Het kan mensen tot nadenken zetten over de dood, maar ook troost bieden voor rouwenden en achterblijvers.''

Bijzonder is dat een van de vier essays die dit jaar voor de boekenweek zijn geschreven, van de hand van Boudewijn Büch is. Büch overleed eind november. Voor die tijd was zijn essay 'Zingende botten' echter al klaar. Kraima vindt het heel speciaal dat hij nog een bijdrage over de dood heeft geleverd. Hij probeerde altijd veel waardering voor overleden schrijvers over te brengen op het publiek, aldus de directeur.

Het is de eerste keer dat er meerdere essays zijn uitgebracht. De overige werken zijn van Nico ter Linden met 'De dag zal komen, Janus', Bert Keizer met 'Koud Liggen' en Kristien Hemmerechts met 'Hotel Terminus'.

Het boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Ronald Giphart. 'Gala' gaat over gemengde gevoelens als na de dood van een man een groots galafeest wordt gehouden. De oplage is met 780.000 exemplaren hoger dan ooit. Giphart kan zich helemaal in het thema vinden. ,,Het is echt mijn onderwerp. Ik heb veel over de dood geschreven. Het is niet alleen maar triest. Er zit ook leven in. Dood is ook seks en angst en leed. Het kan ook heel mooi en vrolijk zijn.''

De boekenweek duurt van 12 tot 22 maart. Zondag 16 maart is er een 'Ode aan de doden, een moment voor overleden schrijvers'. Op die dag eren bewonderaars gestorven schrijvers en dichters bij hun graven, monumenten en gedenkstenen.

Deel dit artikel