Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Donorkinderen stappen naar de rechter om de identiteit van hun donorvaders te achterhalen

Home

Redactie

Een potje voor sperma donatie in een donorkamertje van het Medisch Centrum Kinderwens. © ANP

Twee donorkinderen beginnen een rechtszaak tegen Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en MC Kinderwens in Leiderdorp om de identiteit van twee spermadonoren te achterhalen. Dat heeft Ziekenhuis Rijnstate bevestigd na berichtgeving in het AD.

De donoren hadden er in eerste instantie geen probleem mee dat hun donorkinderen vanaf hun zestiende contact met ze op konden nemen. Maar dat veranderde in 2004, toen de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (WDKB) werd aangenomen. Daarin werd bepaald dat anoniem doneren van sperma niet meer mogelijk was. Mannen die niet anoniem zaad hadden gedoneerd mochten op dat moment van status veranderen en aangeven of ze alsnog anoniem wilden worden. Beide donoren kozen er toen voor anoniem te worden. De ouders en kinderen van deze donoren zijn hiervan niet op de hoogte gebracht.

Lees verder na de advertentie

De donorkinderen willen nu dat het ziekenhuis de gegevens wel verstrekt. Het ziekenhuis mag dat officieel niet doen.

We hebben contact gezocht met de donor en vervolgens heeft ook stichting FIOM dat gedaan namens de SDKB

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem

Nakomelingen van donoren kunnen zich vanaf hun zestiende jaar wenden tot de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB) met een verzoek om de identificerende gegevens van hun donor, legt het ziekenhuis uit. De SDKB neemt dan contact op met de donor om te vragen of hij zijn gegevens wil vrijgeven.

Begrip

"We hebben contact gezocht met de donor en vervolgens heeft ook stichting FIOM dat gedaan namens de SDKB. De donor blijft echter bij zijn standpunt. Hiermee hebben wij alles gedaan wat we kunnen'', stelt het ziekenhuis. "We snappen uiteraard waar moeder en kinderen tegenaan lopen, maar we mogen geen gegevens geven. We zeggen wel: maak die stap naar de rechter en laat het maar door een onafhankelijke orgaan uitspreken. Dan weten wij ook wat ons te doen staat.''

Lees ook:

Donorkind vindt halfbroer na jaren speurwerk: 'Ik zit op een blauw wolkje'

'DNA-detective' Fiom beloofde te speuren naar verwantschap tussen donorkinderen. Maar het DNA van Josine van Dongen lag jarenlang naast dat van haar halfbroer, zonder dat iemand het doorhad.

Bekroond boek schept huiveringwekkend beeld over spermafraude

Louis, een autistische, Nederlands-Surinaamse spermadonor, kreeg zo’n 200 kinderen. Ook bij witte stellen. De arts pleegde ook zelf spermabankfraude, tekent een Poolse journalist op.

Deel dit artikel

We hebben contact gezocht met de donor en vervolgens heeft ook stichting FIOM dat gedaan namens de SDKB

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem