Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Donner hekelt grappenregen

Home

Van onze redactie politiek

DEN HAAG - Minister Donner beschouwt het als onderhoud aan de monarchie dat premier Balkenende een discussie begon over Oranje-satire en Beatrix-persiflages.

De CDA-minister van justitie zei gisteren dat het kabinet geen juridische stappen of maatregelen overweegt. Hij doet louter de oproep aan programmamakers om het aantal grappen en verzinsels over het koningshuis te matigen. Donner: ,,De regering is verplicht het koningshuis te verdedigen.''

Donner hekelt vooral de hoge hoeveelheid nepkoninginnen en namaakprinsen en -prinsessen op televisie en toneel. ,,Het is niet een specifiek programma waar ik kritiek op heb, maar op de massaliteit en de gestaagheid. Satire kan. Een schop kan goed zijn. Maar als je allemaal tegelijk schopt, of door blijft schoppen dan maak je iets kapot'', zei hij gisteren in het televisieprogramma 'Buitenhof'.

Premier Balkenende haalde afgelopen vrijdag onverwacht uit naar Beatrixpersiflages. Hij noemde daarbij het nieuwe BNN-poppenprogramma 'Egoland' en het toneelstuk 'Landgenoten, Beatrix spreekt' als voorbeelden waaraan hij zich ergert. ,,Hoever ga je? Iedereen die hiermee bezig is moet zichzelf die vraag stellen'', zei de premier na afloop van het kabinetsberaad.

Zijn partijgenoot Donner kwam vervolgens gistermorgen naar de tv-studio om het gewenste debat leven in te blazen. Donner trok een vergelijking met grappen over het parlement die uiteindelijk de democratie kunnen beschadigen.

,,Als iedere dag in satirische programma's het functioneren van de Tweede Kamer belachelijk wordt gemaakt, dan tast dat ons vermogen aan om besluiten van de Tweede Kamer te accepteren.''

Balkenende en Donner zeggen zich niet te wagen aan een oordeel over wat leuk is of niet. Donner vond gisteren wel dat er risico's kleven aan een permanente grappenregen.

Donner: ,,Je kunt alles belachelijk maken, zoals liefde of trouw. Uiteindelijk houd je dan niks over dan het tegendeel.''

Deel dit artikel