Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Donald Trump ook officieel gekozen tot Amerikaans president

Home

Redactie

Donald Trump. © afp

Donald Trump heeft nu ook formeel de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Van het kiescollege van Amerikaanse staten dat de president aanwijst, kreeg hij maandag zeker 270 leden achter zich. Het kiescollege telt 538 leden.

Tegenstanders van Trump probeerden nog om leden van het kiescollege te bewegen hun stem niet aan de Republikeinse kandidaat te geven. Twee kiesmannen uit Texas stemden tegen Trump, maar dit kon hem niet van de meerderheid afhouden.

Hillary Clinton, die in de verkiezingen de meeste stemmen kreeg, bleef daar ver bij achter. Vier van de twaalf leden van het kiescollege die de staat Washington vertegenwoordigen stemden niet op haar, maar op andere kandidaten.

Lees verder na de advertentie
Een demonstrant in Michigan. © AFP

Clinton won wel een meerderheid van de stemmen van de Amerikaanse kiezers: 2,8 miljoen meer dan Trump. Maar een president wordt indirect gekozen. Alle staten vaardigen kiesmannen af en die stemmen op een president. Maandag wezen ze Republikein Trump aan als de 45ste president van de Verenigde Staten.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie