Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dompeling spreekt van koude oorlog

Home

ATLANTA (ANP) - Hij spreekt onverbloemd van een koude oorlog. En dat nog wel in Hot Atlanta. Kleiduivenschutter Hennie Dompeling staat tijdens zijn derde optreden bij de Olympische Spelen vrijwel alleen. Maar de 30-jarige sporter uit Purmerend, laat zich niet uit het veld slaan. “Op de schietbaan ben ik toch ook uitsluitend op mezelf aangewezen”, stelt hij nuchter.

Dompeling vermoedt een hetze, een complot tegen hem. “Omdat ik ruggegraat heb en mijn mond durf open te trekken”, concludeert hij. Volgens de gelouterde topschutter hebben drie machtige hoofdpersonen in de kleine Nederlandse schietwereld het op hem gemunt: Piet Hoogeveen, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA), bondscoach Nel Krol-Heemskerk en olympisch collega Erik Swinkels. “Hun gedrag is laf, kinderachtig en zwak”, oordeelt hij hard.

Een beknopte voorgeschiedenis van De Affaire. Dompeling stelt al in mei 1994 een voorlopig startbewijs voor Atlanta veilig. Een jaar later schiet hij de sterren van de hemel: goud bij het EK, brons bij het WK en winnaar van de wereldbekerfinale. De onderlinge problemen, volgens Dompeling min of meer bewust uitgelokt door zijn drie 'kwelgeesten', stapelen zich daarna op. Amper een maand voor het begin van de Olympische Spelen wil en kan hij zichzelf niet langer verloochenen. Dompeling stapt, na overleg met NOCNSF-voorman Hans Jorritsma, uit de nationale ploeg. Waarschijnlijk voorgoed. Uit zelfbescherming.

“Dat de KNSA via een denigrerend stukje in het bondsorgaan doet voorkomen, dat ik eruit ben gezet, geeft het niveau van het bestuur aan”, bromt de zelfbewuste eigenaar van een Amsterdamse schietbaan. “Meneer Hoogeveen durft niet eens zijn naam onder zijn suggestieve teksten in Schietsport te plaatsen. Hij is al maanden bezig mij in zijn voorwoord zwart te maken. Hoogeveen vindt zichzelf een hele goede voorzitter. Ik ben een andere mening toegedaan. Want natrappen is niet netjes.”

Dompeling is tevens diep teleurgesteld in bondscoach Krol-Heemskerk, sinds vorig jaar in dienst van de KNSA. “Ik ken haar al vijftien jaar. Vroeger kon ik goed met haar opschieten. Maar nu is ze zichzelf niet meer. Ze is een marionet van de voorzitter. Dat vind ik heel jammer. Ik hoop dat ze snel tot inkeer komt. Want Nel is helemaal geen bobo-type.”

Deel dit artikel