Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dominee: Sla 'zondig' kind

Home

ANP/Redactie

© ThinkStock
Update

Ouders moeten een 'zondig' kind slaan. Die boodschap verkondigt dominee A. Vlietstra van de Hersteld Hervormde Kerk in Katwijk.

Vlietstra baseert zich op teksten uit de zeventiende eeuw, die volgens hem 'beslist nog niet uit de tijd zijn'. Als een kind zondigt, is kastijding een noodzakelijk antwoord. Als de ouders dat niet doen, gaan ze in tegen de wil van God, is zijn mening. Dit meldt het Leidsch Dagblad.

De dominee geeft zijn opdracht in de Hervormde Nieuwsbrief, nadat hij een Katwijks echtpaar feliciteert met de geboorte van hun vijfde kind. Het blijft voor hem niet bij een tik. Een ouder kind moet zwaarder lichamelijk worden bestraft als het zondigt. Halstarrige kinderen moeten zelfs 'scherp gekastijd' worden. 'Een zware misdaad en gruwel moet niet zacht worden bestraft'.

Kamervragen
Het Nederlands Jeugdinstituut, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de stichting Defence for Children beoordelen het advies volgens het Leidsch Dagblad als onacceptabel, schadelijk en strafbaar.

De PvdA, de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer, heeft de staatssecretarissen van Volksgezondheid en van Justitie schriftelijk gevraagd om opheldering. Kamerlid Khadija Arib wil weten wat de bewindslieden van de uitspraken van de predikant vinden. Volgens haar roept de dominee op tot mishandeling van kinderen. Arib wil ook weten wat de bewindslieden concreet gaan ondernemen 'om deze dominee te stoppen'.

Deel dit artikel