Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dokkum verbiedt demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens de intocht

Home

Redactie

Kinderen wachten in de regen op Sinterklaas en zijn Pieten tijdens de intocht in Dokkum. © ANP
Update

De demonstratie tegen Zwarte Piet die gepland stond tijdens de intocht in Dokkum is verboden. De locoburgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, heeft dit besloten nadat er onrust ontstond bij de bussen met actievoerders op de Friese snelweg.

Twee bussen met demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte piet waren op weg naar de intocht, maar werden tegengehouden door actievoerders die voor Zwarte Piet zijn. Hierdoor ontstond een urenlange file op de snelweg. 

Lees verder na de advertentie

Op aandringen van de politie mochten de bussen hun weg weer vervolgen, maar ze werden uiteindelijk opnieuw tegengehouden op verzoek van de locoburgemeester. Die vreest dat er na dit voorval veel onrust ontstaat als de demonstratie alsnog doorgaat. De veiligheid van het publiek is dan niet te garanderen, aldus de locoburgemeester. De politie heeft de bussen met demonstranten naar huis begeleid.

Het recht om te demonstreren wordt in dit land de nek omgedraaid

Woordvoerder Jerry Afriyie

"Het is een schande. Relschoppers hebben het met behulp van het systeem voor elkaar gekregen dat het recht om te demonstreren in dit land de nek wordt omgedraaid", zei woordvoerder Jerry Afriyie. "Het witte geweld loont." 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Twee bussen van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure. © ANP

Een kleinere groep met actievoerders had zich eerder vanochtend al gemeld in Dokkum. Zij zijn op eigen gelegenheid vanuit Den Haag naar Friesland gereisd.  Van de politie mochten ze niet demonstreren op de aangewezen plek in het centrum "omdat ze zich niet bij de bussen hadden aangemeld." De actievoerders hebben zich nu op een plek net buiten het centrum verzameld. 

Mars voor beschaving

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet wilde vandaag een zogenoemde 'mars voor beschaving' houden in Dokkum en  vervolgens een demonstratie tegen racisme houden langs de route die Sinterklaas loopt. Zo’n tweehonderd demonstranten waren volgens de organisatie op weg naar de Friese stad. 

Hoewel in een aantal steden in het land inmiddels de roetveegpiet is geïntroduceerd, blijven volgens de actievoerders nog te veel plaatsen vasthouden aan het in hun ogen racistische karakter van Zwarte Piet. Afriyie benadrukt dat de groep vandaag een vreedzaam protest wilde. "Voor de zesde keer zijn we nu tegengehouden. Maar we zullen zeker niet stoppen."

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Demonstranten van de actiegroep tegen Zwarte Piet dragen borden met daarop 'Sinterklaas is een feest voor alle kinderen'. © ANP

Ook in Rotterdam waren vandaag kort voor de intocht van Sinterklaas actievoerders tegen Zwarte Piet op de been. Ze hadden de Erasmusbrug korte tijd geblokkeerd en hingen er spandoeken op met de tekst 'Zwarte Piet is racisme' en 'Verkeer gestremd wegens racisme'. De politie dirigeerde de demonstranten uiteindelijk naar het fietspad, zodat er weer auto's over de brug konden.

Dokkum verwachtte vandaag zo'n 25.000 mensen die Sinterklaas en zijn gevolg van dichtbij komen bekijken. De aankomst was rechtstreeks te zien op televisie tijdens een extra lange aflevering van het Sinterklaasjournaal. Het programma bouwde de spanning afgelopen week flink op op rond het uiterlijk van de pieten. Vrijdag waren ze voor het eerst te zien. Naast een zwarte piet was er toen ook voor het eerst een klein, wit pietje te zien. Aan boord van de boot waren vanmiddag vooral zwarte pieten te zien. Ook waren er pieten met roetvegen.

Lees ook:
Jerry Afriyie: 'De rechtszaak over Zwarte Piet is mijn bijdrage aan een beter Nederland'

Zwarte Piet verdeelt stad en ommeland
Het duurde even maar de eerste Piet is gesignaleerd
De column van Sylvain Ephimenco: Zwarte Piet maakt plaats voor de gemene slavendrijver Blanke Pedro

Deel dit artikel

Het recht om te demonstreren wordt in dit land de nek omgedraaid

Woordvoerder Jerry Afriyie