Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Doe rustig aan, zeggen de Rotterdamse verkeersborden

Home

Niels Markus

© Trouw

Het geduld van de rijdende Rotterdammer wordt op de proef gesteld. Die is wel wat gewend qua bouwputten, maar dit jaar zijn er wel erg veel wegwerkzaamheden. Verkeersaders als de Maastunnel en de Coolsingel gaan langdurig op de schop. Dat resulteert in files, omrijden en getier.

Op de Straatweg, die óók al open ligt, probeert de gemeente de gemoederen 'met een knipoog' te bedaren. Voor de wegversperring staat een ledbord met: 'Keep calm en volg de fietser', met daarboven een koninklijk kroontje. De Britse regering introduceerde de leus 'Keep calm and carry on' kort voor de Tweede Wereldoorlog. Iets verder staat een bord: 'Niet fietsen! Lopen geen probleem'. De gemeente zocht een luchtig alternatief voor 'Verboden te fietsen', zegt een woordvoerster. "Dat is toch heel directief: Pats! Fietsers afstappen."

Lees verder na de advertentie

Nee, dan het bord met 'Keep calm!' Dat straalt volgens haar iets anders uit: "Het is vervelend, maar blijft u vooral rustig." De tekst die fietsers eraan herinnert dat lopen ook kan, biedt volgens de woordvoerster 'een handelingsperspectief'. Het vertelt niet alleen dat iets niet mag, maar geeft ook een oplossing.

De weggebruiker kan het waarderen. De gemeente krijgt veel positieve reacties. Rotterdam wil de borden daarom ook plaatsen bij andere wegwerkzaamheden.

De irritatie om alle opbrekingen valt vooralsnog mee, zegt de woordvoerster. "Over de Maastunnel hebben we een flinke campagne gevoerd. Bovendien proberen we goed en snel vragen te beantwoorden." Vorige week echter had de Koninginnebrug, waarover het Maastunnelverkeer wordt omgeleid, een storing. "Ja, dan zijn mensen natuurlijk geïrriteerd. Daar hebben we alle begrip voor." Daar helpt geen kalmerend verkeersbord tegen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie