Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Doe-burger organiseert nu ook eigen zorg

Home

MAAIKE VAN HOUTEN EN MARIANNE WILSCHUT

Lokale initiatieven brengen vrijwilligers en professionals bij elkaar

De doe-het-zelvers in de energie zetten een volgende stap: ze bekijken of ze ook de zorg in de wijk kunnen organiseren met een bestuur van lokale vrijwilligers, dat beroepskrachten inhuurt en vrijwilligers werft.

Op minstens 280 plekken in het land zijn groepen burgers actief om gezamenlijk energie op te wekken en te besparen. Een aantal van hen werpt zich nu ook op de zorg. In Amersfoort heeft de vereniging Duurzaam Soesterkwartier bijvoorbeeld net twee sessies over dit onderwerp gevolgd. Er is gesproken over het bij elkaar brengen van mantelzorgers, contact met professionals, met kerken die sociaal werk doen.

"We brengen dit eerst in kaart. Dan gaan we verder kijken of we een wijkverpleegkundige kunnen organiseren. De wijk ligt om de hoek, daar begint de sociale duurzaamheid", zegt Henry de Gooijer van Duurzaam Soesterkwartier.

In het Overijsselse Hoonhorst werkt Duurzaam Hoonhorst aan energiebesparing, maar organiseert ook de zorg. 'Groen, gezond en gemeenschappelijk' is het motto. In Dongen zijn de statuten van Energie Dongen al voorbereid op uitbreiding van het werkterrein naar zorg.

Burgerinitiatieven in de zorg ontstaan ook buiten de wereld van de energie. Hoogeloon, Brabant, heeft al zeven jaar een zorgcoöperatie. Die bouwt nu huizen voor dementerenden en verstandelijk gehandicapten.

Adviseur en docent maatschappelijke initiatieven Jurgen van der Heijden heeft geen precieze cijfers, maar spreekt wel van een systeemverandering: "Een buurt kan de zorg logistiek veel beter regelen en hopelijk is het goedkoper". De ontwikkeling is volgens hem onontkoombaar gezien de stijgende kosten van de zorg. "De vereniging verzamelt het geld dat beschikbaar is voor de zorg en geeft opdrachten. We gaan niet allemaal zelf billen wassen, maar het opdrachtgeverschap verschuift naar de klant zelf. Zowel bij energie als bij zorg geldt: kosten besparen doe je samen, en waarden vasthouden ook."

DE VERDIEPING 2|3 De burger knapt het zelf wel op

Deel dit artikel