Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Doden door bomaanslagen in Saoedi-Arabië

Home

In Medina vond een zelfmoordaanslag plaats vlakbij de moskee waarin zich het graf van de profeet Mohammed bevindt. © REUTERS

Saoedi-Arabië is een dag voor het einde van de ramadan opgeschrikt door bomaanslagen in drie verschillende steden.

In Medina vond een zelfmoordactie plaats vlakbij de Moskee van de Profeet, de belangrijkste moskee in de stad en de plek waar het graf van de profeet Mohammed zich bevindt. Bij de aanslag kwamen de  dader en vier bewakers om, meldt tv-zender al-Arabiya, die in handen van de overheid is.

Iets eerder werden explosies gemeld in Jeddah en Qatif, een stad waar naar verhouding veel sjiitische moslims wonen in het overwegend soennitische koninkrijk. Volgens een ooggetuige van de aanslag in Qatif werd een auto tot ontploffing gebracht, eveneens in de buurt van een moskee. Hij zag lichaamsdelen liggen, mogelijk van de pleger van een zelfmoordaanslag.

In Jeddah blies iemand zich op naast het Amerikaanse consulaat. Twee personen raakten daarbij gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist.

Saoedi-Arabië is een bondgenoot van het Westen. Het koninkrijk maakt deel uit van een door de Verenigde Staten geleide coalitie die Islamitische Staat bestrijdt in Irak en Syrië. Tegenstanders van het regime zien de leden van de Saoedische monarchie als afvalligen en vijanden van de islam.

Lees verder na de advertentie


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel