Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Doden bij rellen in Golfstaat Oman

Home

Sultan Qaboos van Oman. Foto: anp
Update

De onrust in de Arabische wereld heeft nu ook de Golfstaat Oman bereikt. GroenLinks vindt dat er een goede analyse gemaakt moet worden van de veiligheid in Oman voordat koningin Beatrix naar het land afreist voor een staatsbezoek.

Demonstranten die politieke hervormingen eisen zijn zondag in de noordelijke Omaanse stad Sohar slaags geraakt met de politie. Hierbij zijn vermoedelijk twee doden gevallen.

Ongeveer tweeduizend mensen gingen de straat op. Een politiebureau en een regeringsgebouw werden in brand gestoken. Agenten zetten traangas en rubberkogels in en het leger zou zijn ingezet om de orde te herstellen.

De situatie in het strategisch belangrijke Oman is de afgelopen twee dagen behoorlijk verslechterd. Daarmee is Oman de tweede Golfstaat waar de onrust in de Arabische wereld voet aan de grond heeft gekregen. De afgelopen weken werd in Bahrein ook al tegen de regering gedemonstreerd.

De sultan van Oman heeft zaterdag zes ministers vervangen en nieuwe adviseurs aangetrokken om de protesten een halt toe te roepen. Qaboos verhoogde ook de studiebeurzen voor studenten. Eerder deze maand verhoogde hij ook al het minimumloon
 
Oman wordt al veertig jaar lang geleid door sultan Qaboos bin Said al-Said (70). Hij kwam in 1970 aan de macht toen hij bij een staatsgreep zijn eigen vader afzette. Qaboos regeert met harde hand, maar is voor het Westen een belangrijke bondgenoot. Oman beheert samen met Iran de Straat van Hormuz. Ongeveer veertig procent van de olietankers in de wereld vaart door deze waterweg aan de monding van de Perzische Golf.
slot

Staasbezoek
Koningin Beatrix , prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen 7 maart een bezoek aan Sohar. Het bezoek is onder deel van een staatsbezoek aan het Arabische land van 6 tot en met 8 maart. Zij zijn daar op op uitnodiging van de sultan.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed wijst erop dat de sultan van Oman al veertig jaar het bewind voert in Oman en nu geconfronteerd wordt met protest. Behalve de analyse op het gebied van veiligheid is het volgens hem ook verstandig 'om de politieke betekenis van het staatsbezoek te bespreken gezien de huidige omstandigheden'.
 
Ook minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en een delegatie uit het Nederlandse bedrijfsleven zullen bij het bezoek in Sohar aanwezig zijn. Na het bezoek aan Oman vliegen de koningin, de prins en prinses door naar Qatar, waar ze op 9 en 10 maart verblijven op verzoek van de emir, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani.
 
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is summier over de onrust in Oman en het staatsbezoek. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie nauwlettend in de gaten", aldus een woordvoerder van de RVD. (ANP, MAW, NOVUM, AP)

Deel dit artikel