Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Doden bij gevechten tegen maoïsten in Nepal

Home

Van onze redactie buitenland

KATHMANDU - Zeker 34 mensen zijn om het leven gekomen bij gevechten tussen het Nepalese leger en maoïstische rebellen, die van het koninkrijk een communistische staat willen maken. Uit protest sloten opstandelingen gisteren enkele wegen naar de hoofdstad af. De communisten waarschuwen bestuurders geen gebruik te maken van de twee wegen ten westen van Kathmandu. Zij staken tientallen vrachtwagens en andere voertuigen in brand. Volgens het leger vielen de rebellen donderdagochtend vroeg twee legerposten in het westen van Nepal aan. Daarbij zouden 22 maoïsten en twee soldaten zijn gedood.

Premier Sher Bahadur Deuba van Nepal heeft de rebellen tot 13 januari de tijd gegeven om hun strijd te staken. Bij aanslagen door de maoïsten zijn de afgelopen week tachtig doden gevallen. Ze willen van Nepal een communistische staat maken.

Nepal doet het al twee jaar zon-der gekozen parlement. In augustus blokkeerden de rebellen een maand lang de wegen naar Kathmandu. Hier kwam pas een einde aan na massaal protest vanuit het zakenleven en de burgers. De maoïsten eisten toen de vrijlating van hun gearresteerde kameraden. Doordat Kathmandu vrijwel alleen per vrachtwagen kan wor-den bevoorraad verdubbelden de prijzen van groente en fruit in enkele dagen.

De koning van Nepal, Gyanendra, brengt vanaf deze week een bezoek aan India. Verwacht wordt dat hij dit land om steun zal vragen bij de strijd tegen de maoïsten, die sinds 1996 zeker 10 500 levens heeft geëist.

Deel dit artikel