Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Doden bij aanslag op een protestantse kerk in Pakistan

Home

Arjen van der Ziel

Protestantse kinderen worden in veiligheid gebracht na de aanslag op de Bethel Memorial Methodist Church in de Pakistaanse stad Quetta, bij de grens met Afghanistan. © AFP

Bij een aanslag op een protestantse kerk in de stad Quetta in Zuidwest-Pakistan zijn zeker negen mensen om het leven gekomen en zo’n vijftig gewond geraakt. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijk voor de aanslag opgeëist.

Christenen vormen zo’n twee procent van de bevolking en velen van hen hebben het moeilijk

Lees verder na de advertentie

De Bethel Memorial Methodist Church, aan een drukke straat in Quetta, werd al extra beveiligd door de politie omdat in de Pakistaanse stad vaker aanslagen worden gepleegd religieuze minderheden. 

Twee terroristen vielen de kerk aan terwijl enkele honderden protestanten bijeen waren voor een dienst. Een van de terroristen werd doodgeschoten, de ander slaagde er door verwondingen niet in de kerk diep binnen te dringen en blies zichzelf op. Volgens politiechef Moazzam Ansari was het aan zijn mensen te danken dat de terroristen de hoofdruimte niet binnenkwamen. “Anders had het aantal doden veel hoger kunnen zijn.”

In het voor het overgrote deel islamitische Pakistan vormen christenen zo’n twee procent van de bevolking. Velen van hen hebben het moeilijk, zeker in Quetta bij de grens met Pakistan. In de omringende regio Baloechistan woedt al jaren een rebellie tegen de centrale regering. Bovendien is de streek een draaischijf voor jihadisten van IS en de Taliban die naar Afghanistan gaan.

Chinese druk

Naast de christenen zijn ook islamitische minderheden geregeld het doelwit van extremisten. Zo claimde IS vorig jaar nog een aanslag op een soefi-heiligdom in Baloechistan, waarbij 52 doden vielen.

De regering in Islamabad ontkent dat IS georganiseerd aanwezig is in Pakistan, maar heeft de laatste tijd wel extra troepen naar Baloechistan gestuurd. Daarbij speelt een rol dat de regio deel uitmaakt van een ‘handelscorridor’ die China probeert aan te leggen van zijn grens met Pakistan naar de Arabische Zee. De Pakistanen staan onder Chinese druk om de onrust de kop in te drukken.

Deel dit artikel

Christenen vormen zo’n twee procent van de bevolking en velen van hen hebben het moeilijk