Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dodelijkste etmaal in 3 jaar in Gaza

Home

Rooksporen van raketten die vanuit Gaza op Israël worden afgevuurd. © reuters

In 24 uur tijd zijn in de Gazastrook 15 Palestijnen omgekomen door Israëlische luchtaanvallen. Tientallen mensen raakten gewond, meldden medische hulpverleners. Het is het dodelijkste etmaal in het grensgebied in drie jaar tijd.

Vandaag kwamen vier Palestijnen om het leven. Twee van hen werden gedood toen ze op een motor door het plaatsje Khan Yunis reden. Eerder op de dag kwamen al twee mensen om door luchtaanvallen elders in de Gazastrook.

Projectielen
De Israëlische luchtaanvallen begonnen nadat Palestijnen vanuit de Gazastrook projectielen op Israël hadden afgevuurd. Daardoor waren zeker vier mensen gewond geraakt, stelde het Israëlische leger. Daarop beschoten de Israëlische vliegtuigen onder meer een wapenfabriek, twee lanceerplaatsen voor raketten en het verblijf van een militantenleider.

Door de laatste aanval kwam Zohair al-Qaisi, de leider van de radicale Comités van Volksverzet (PRC) om het leven. Het PRC besloot wraak te nemen en vuurde nog eens 45 raketten en mortieren af op het zuiden van Israël. De beweging kondigde ook verdere vergeldingsacties aan. Door de Israëlische luchtaanvallen zouden ook tien leden van de al-Quds Brigade zijn gedood.

De Arabische Liga heeft de Israëlische aanvallen veroordeeld. Het samenwerkingsverband van Arabische staten riep de internationale gemeenschap op Israël aan te spreken op de acties. Volgens de Arabische Liga moet Israël als 'bezettingsmacht' de Palestijnen in Gaza beschermen.

Deel dit artikel