Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dode vogels in Monnickendam besmet met vogelgriep

Home

In Nederland is een ophokplicht ingesteld voor pluimveehouders, omdat er in verschillende Europese landen vogelgriep is aangetroffen bij wilde vogels. © anp

De dode watervogels die in Monnickendam zijn gevonden zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken vandaag. Het vermoeden bestond al langer dat de dieren deze besmettelijke vorm onder de leden hadden.

Staatssecretaris Martijn van Dam (economische Zaken) besloot daarom woensdag al tot een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel gehouden worden. De nieuwste uitbraak van de vogelgriep heeft zich inmiddels verspreid naar zeven Europese landen. Naast Nederland is het H5N8-virus ook opgedoken in Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Polen en Zwitserland, meldt de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

Met de ophok- en afschermplicht hoopt de regering besmetting bij Nederlandse pluimveehouders te voorkomen. Rijkswaterstaat meldt dat in het Markermeer en Wolderwijd dode vogels zijn aangetroffen en helpt met helikopters om de omvang van de vogelsterfte in kaart te brengen. Ook ruimt Rijkswaterstaat dode vogels in het water op om gevolgen voor de waterkwaliteit te voorkomen. Alle dode vogels worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht om vast te stellen of het om vogelgriep gaat.

Eind 2014 is in Nederland voor het laatst een ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Die liep tot begin 2015.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel