Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dode en gewonden na aanval met busje bij moskee in Londen

Home

Redactie

De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en Seven Sisters Road is afgesloten. © AFP
Update

In de nacht van zondag op maandag is in Londen een 48-jarige man met een wit bestelbusje ingereden op voetgangers nabij een moskee. Daarbij zijn volgens de politie een dode en tien gewonden gevallen. De Britse autoriteiten gaan uit van een doelbewuste actie. Alle slachtoffers waren volgens de politie moslim, meldt de BBC. 

De Britse premier Theresa May sprak van een "misselijkmakende actie". "Het was opnieuw een aanslag die was gericht op gewone en onschuldige mensen, dit keer waren Britse moslims die een moskee verlieten na het gebed het doelwit", zei ze vanaf haar kantoor op Downing Street. Ze benadrukte dat dit soort 'haat en boosaardigheid' nooit zou overwinnen.

Lees verder na de advertentie

De premier noemde het inrijden op moskeebezoekers "net zo weerzinwekkend als eerdere aanslagen''. Volgens May heeft Groot-Brittannië zich in het verleden te tolerant opgesteld tegenover alle vormen van extremisme. Ze benadrukte dat er de komende tijd extra politie zal worden ingezet om de veiligheid in het land te waarborgen. Ook kijken de autoriteiten volgens de premier of moskeeën extra beveiliging nodig hebben.

Overmeesterd

De politie in Londen kreeg vannacht rond middernacht (lokale tijd) een melding binnen dat een busje op een menigte was ingereden op Seven Sisters Road in het stadsdeel Finsbury Park. De aanval gebeurde voor de deur van organisatie Muslim Welfare House, aldus de Muslim Council of Britain. Dit gebouw is vlakbij de moskee in Finsbury Park. Het zou er vanwege de Ramadan extra druk zijn geweest na het avondgebed.

Acht gewonden werden naar ziekenhuizen vervoerd, twee van hen zijn er slecht aan toe. Ook viel er een dodelijk slachtoffer op de plek van het incident, al is het volgens coördinator terrorismebestrijding van de Britse politie, Neil Basu, nog onduidelijk of dit verband houdt met de aanslag. "De aanval gebeurde toen er al op het trottoir een man eerste hulp kreeg en die man is helaas overleden".

De bestuurder van het busje kon door omstanders worden overmeesterd en is uit voorzorg naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn fysieke en geestelijke gesteldheid worden daar geëvalueerd, aldus de politie. De anti-terrorisme eenheid van de politie is betrokken bij het onderzoek.

Volgens de Britse politie heeft de man doelgericht moslims aangevallen. Hij was niet bekend bij de Britse autoriteiten, heeft de Britse minister van veiligheid Ben Wallace vanmiddag laten weten. "Bij veiligheidsdiensten was niet bekend dat hij zich extreem gedroeg of extreemrechtse ideeën had", aldus Wallace.

Ooggetuigen vertellen aan de BBC dat de man "Ik ga alle moslims vermoorden", zou hebben geschreeuwd toen hij onder bedwang werd gehouden, maar dat is niet door de politie bevestigd. 

Islamofobie

De Muslim Council spreekt op Twitter van een daad van islamofobie en roept de Britse veiligheidsdiensten op om beveiliging rond moskeeën aan te scherpen. "De afgelopen weken en maanden hebben moslims te maken gehad met veel islamofobische incidenten en dit is de meest gewelddadige daad tot nog toe." De politie heeft laten weten dat extra agenten zijn ingezet 'om gemeenschappen gerust te stellen, vooral waar Ramadan wordt gehouden'.

De moskee heeft in een verklaring laten weten dat de gemeenschap zich al tientallen jaren inzet voor vreedzaamheid en tolerantie in Finsbury Park. "We veroordelen elke daad van haat en deze poging onze geweldige gemeenschap te verscheuren.''

Na het incident werd Seven Sisters Road afgesloten. Op beelden die door omstanders op Twitter zijn geplaatst, is te zien dat de toegang tot de straat is geblokkeerd door een lint, met daarachter een flink aantal politieagenten.

Potentiële terroristische aanval

De burgemeester van Londen Sadiq Khan riep burgers vanochtend op kalm en waakzaam te blijven. Volgens hem is deze aanval, die gericht lijkt op een specifieke gemeenschap, net als de aanslagen in Manchester, Westminster en London Bridge "een aanval op onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect". 

"De hoofdstedelijke politie is in actie gekomen tegen een verschrikkelijke terroristische aanval op onschuldige mensen. Dit was duidelijk een opzettelijke aanval op onschuldige Londenaren, van wie velen net klaar waren met bidden in de heilige maand Ramadan", schrijft hij op Facebook.

Labourleider Jeremy Corbyn liet via Twitter weten geschrokken te zijn. "Mijn gedachten zijn met diegene en de gemeenschap die geraakt zijn door deze vreselijke gebeurtenis."

Derde incident in korte tijd

Enkele weken geleden reed een busje in op voetgangers in het centrum van Londen. De drie aanvallers gingen vervolgens op een andere locatie mensen te lijf met messen. Acht mensen vonden daarbij de dood, 48 mensen raakten gewond. In maart reed een man op mensen in bij het Britse parlement. Bij die aanval kwamen vier mensen om het leven, waaronder een ongewapende politieagent die door de dader werd neergestoken.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel