Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dode door zelfmoordaanslag op Frans cultureel centrum in Kabul

Home

redactie

Leden van de Afghaanse veiligheidsdienst staan op wacht voor het gebouw waar vandaag een zelfmoordaanslag werd gepleegd. © afp

Een jonge zelfmoordenaar heeft vandaag een bomaanslag gepleegd in een aula van een Frans cultureel centrum in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Een Duitse aanwezige kwam om het leven en zeker twintig mensen raakten gewond, meldden de autoriteiten.

In het centrum werd op dat moment juist een toneelstuk over zelfmoordaanslagen uitgevoerd met de titel 'Hartslag en de stilte na de explosie'. Een toeschouwer dacht in eerste instantie dat de ontploffing onderdeel was van het toneelstuk, tot hij de dode en de gewonden zag.

Volgens de onderminster van Binnenlandse Zaken Ayoub Salangi was de dader van de aanslag in het cultureel centrum naar schatting zeventien. Andere ooggetuigen schatten hem op pas vijftien of zestien. Een woordvoerder van de Taliban verklaarde dat de aanslag was gepleegd tijdens de toneeluitvoering, omdat die 'de islamitische waarden beledigde en progaganda verspreidde tegen onze jihadistische operaties, met name de zelfmoordaanslagen'.

Eerder op de dag stierven al zes Afghaanse soldaten door een bomaanslag op het busje waarin ze naar hun werk wilden rijden. De westerse troepen zijn zich na jaren aanwezigheid aan het terugtrekken uit Afghanistan. Veel Afghanen vrezen dat na hun vertrek opnieuw chaos uitbreekt in het Centraal-Aziatische land.

Deel dit artikel