Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Documentairemaker legt hels dagelijks leven in Homs haarfijn vast

Home

Redactie

Tank in een straat in Homs. © REUTERS

Al maanden stromen ze binnen. Filmpjes en foto's van Syrische burgers die strijden voor de val van president Assad. Veel van deze beelden zijn helaas onduidelijk. Vaak bewogen, onderbelicht en chaotisch. De Franse fotograaf en filmmaker 'Mani' riskeerde echter zijn leven om een haarscherpe documentaire te draaien in Homs, hoofdstad van het verzet.

Mani, die uit veiligheidsoverwegingen een schuilnaam gebruikt, filmde het dagelijkse leven in Homs, een stad die sinds 3 februari zwaar wordt gebombardeerd door het regime van president Assad. De harde represaille is het gevolg van de onophoudelijke demonstraties van de burgerbevolking in de stad die wel de hoofdstad van het verzet wordt genoemd. De tv-zender Channel4 zond zijn werk als eerste uit.

Mani slaagde erin vast te leggen hoe leden van het Free Syrian Army dagelijks de strijd aan gaan met sluipschutters van het overheidsleger. De beelden tonen hoe de mannen stadswijken straat voor straat, en huis voor huis innemen. Scenes waarin op claustrofobische wijze wordt gevochten in huizen en trappenhallen laten de schokkende werkelijkheid zien van een land in burgeroorlog.

Schizofreen

Het aanhoudende geweld heeft Homs opgedeeld in een sektarische stad. Wijken waar alawieten wonen (zij behoren tot de stam van president Assad) worden niet beschoten. Overal elders wel. Het maakt het leven in de stad tot een schizofrene werkelijkheid.

Mani heeft zijn eigen leven geriskeerd om de wereld deze beelden te tonen. Naar eigen zeggen omdat 'iedereen moet weten dat dit gebeurt'. De vraag die zich na het zien van de documentaire dan ook opwerpt, is hoelang diezelfde wereld dit nog zal laten gebeuren.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie