Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Documentaire 'Schuldig' wint Nipkowschijf

Home

Redactie

Documentairemakers Sarah Sylbing (rechts) en Ester Gould. © TRBEELD

De tv-documentaire 'Schuldig' heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Dat maakte de jury van de Nipkowschijf vandaag bekend. 

Het is niet de eerste prijs die makers Sarah Sylbing en Ester Gould winnen voor hun documentaire. Zo ontvingen ze een Tegel en werden ze beiden benoemd tot 'journalist van het jaar'. 

Lees verder na de advertentie

De documentaireserie van Human volgde mensen uit de Amsterdamse Vogelbuurt en omgeving die met schulden kampen. Met hun serie wilden Gould en Sylbing de schuldenproblematiek verbeteren. 

In het juryrapport is de jury vol lof over de serie. "Als we ambachtelijkheid, authenticiteit en maatschappelijk belang als criterium kiezen voor de toekenning van de Nipkowschijf, dan is het duidelijk dat ‘Schuldig’ op al die punten hoog zou scoren (...) Zeker is wel dat ‘Schuldig’ nu al lijkt af te stevenen op de status van een televisieklassieker."

Ook The Amsterdam Project en De Zaak Menten waren genomineerd voor de prijs. Vorig jaar won Zondag met Lubach. Het onderzoeksprogramma Argos van NPO Radio 1 van VPRO/Human kreeg de Zilveren Reissmicrofoon.

Eerder maakte de jury al bekend een Ere-Nipkowschijf uit te reiken aan filmer-documentairemaker Frans Bromet voor zijn gehele oeuvre. Een eervolle vermelding is er voor Eva Jinek omdat zij 'sterk in vorm was met een aantal programma's'.

De Zilveren Nipkowschijf wordt sinds 1961 toegekend aan het beste tv-programma van het jaar. De prijs is vernoemd naar de Duitser Paul Nipkow, die wordt gezien als de uitvinder van de televisie.

Lees ook: Tv-serie 'Schuldig' bewijst: "Een ontroerende documentaire kan meer bereiken dan honderd beleidsstukken"

Lees ook: Hulpverlener uit de tv-serie 'Schuldig' zit nu zelf in de schulden

Dierenwinkeleigenaar Dennis uit de serie 'Schuldig'. © TRBEELD


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel