Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Documentaire over film 'Theresienstadt' te zien

Home

AMSTERDAM (ANP) - De Duitsers vonden indertijd de film 'Theresienstadt: Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlunggebiet' niet overtuigend genoeg als propaganda. Zij keurden hun eigen leugen na een paar voorstellingen af. Kees Hin en Sandra van Beek maakten een documentaire over deze nazi-film onder de titel 'Theresienstadt: Film of waarheid'. Het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam toont de documentaire (1 t/m 28 juni) tijdens het komende Holland Festival.

De nazi's wilden met de film de buitenwereld doen geloven dat de joden goed werden behandeld. In de archieven van Koblenz en Jeruzalem zijn slechts 22 minuten band teruggevonden van de film die oorspronkelijk ongeveer 90 minuten duurde. De rest van het beeldmateriaal is spoorloos.

Theresienstadt was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in het voormalige Tsjecho-Slowakije, dat door moest gaan voor een modelkamp. In 1944 brachten de Duitsers de propagandafilm uit. Regisseur was de beroemde joodse acteur en regisseur Kurt Gerron. Nog voordat de film klaar was, werd hij zelf weggevoerd naar Auschwitz. In de documentaire van Hin en Van Beek reageren overlevenden, deskundigen en andere betrokkenen via monitoren op de overgebleven filmbeelden.

Deel dit artikel