Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Docenten nog tevreden over eigen gezag

Home

Iris Pronk

©Thinkstock

CNV: Leraar geen speelbal van leerling en ouders, maar twintig jaar geleden was er wel meer respect.

Leraren voelen zich geen speelbal van verwende kinderen en hun agressieve ouders. Voor hun eigen gezag op school geven zij gemiddeld een 7,2.

Die ruime voldoende is het goede nieuws uit een onderzoek dat vakbond CNV Onderwijs gisteren presenteerde. Daaraan deden ruim 4000 leden mee, werkzaam in alle typen onderwijs.

Minder goed nieuws bevat het onderzoek ook: de ondervraagde docenten worden geregeld geconfronteerd met gedrag dat hun gezag ondermijnt. Van brutale leerlingen, maar ook van hun ouders. Die laatsten kiezen partij voor het kind, tonen desinteresse en trekken de deskundigheid van de docent in twijfel. 16 procent van de leraren komt zulke lastige ouders maandelijks of vaker tegen.

Geweld tegen leraren is géén schering en inslag, zo blijkt uit het onderzoek. Eén procent van de leraren heeft te maken gehad met fysieke agressie van ouders, en 6 procent met gewelddadige leerlingen. Die laatsten komen vooral in het speciaal onderwijs voor.

Deze uitkomsten lijken de ophef rond het Nieuwegeinse incident enigszins te relativeren. Hierbij werd een adjunct-directeur bedreigd door een boze vader, nadat hij diens zoon te hardhandig uit de klas zou hebben gezet. De adjunct werd vervolgens ingerekend door de politie.

Er klonk toen een luide roep om méér respect voor de leraar. Veel docenten ervaren dat respect gelukkig nog wel, zegt Michel Rog van CNV Onderwijs. "Maar er is wel iets aan de hand."

Leraren beoordeelden hun gezag van twintig jaar geleden namelijk met een flink hoger rapportcijfer: gemiddeld een 8,4. Hun autoriteit is - net als bijvoorbeeld die van de politieagent, politicus, arts en directeur - dus aan erosie onderhevig.

Om dat proces te keren, moeten scholen volgens Rog heldere gedragsregels formuleren voor leerlingen en hun ouders. Bijvoorbeeld (voor ouders): 'Niet op hoge toon verhaal komen halen bij de leraar, in het bijzijn van je kind.'

Rog vindt ook dat scholen gezagondermijnende incidenten beter moeten gaan registreren. "Pas als je de volle omvang van het probleem kent, kun je ook echt goede maatregelen nemen."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel