Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

DNB vreest langdurige zwakke groei

Home

De Nederlandsche Bank (DNB) vreest dat de economie dit jaar geen herstel laat zien en daarna historisch gezien zwak blijft. Een langdurige lage groei zet de winsten van bedrijven onder druk, vergroot de kredietrisico's en versterkt de stagnatie op de huizenmarkt. Daarvoor heeft DNB in een vandaag verschenen rapport gewaarschuwd.

Ook wijst de toezichthouder opnieuw op de risico's van de hoge hypotheekschulden in ons land. 'De Nederlandse hypotheekschuld heeft een grote hoogte bereikt, zowel in absolute (640 miljard euro) als relatieve zin (105 procent van het bruto binnenlands product) en is ook internationaal gezien groot', aldus DNB.

Door de hoge hypotheekschuld, de tegenvallende economische groei en de daling van huizenprijzen worden huishoudens, banken en de overheid steeds kwetsbaarder.

Vooral jonge huizenbezitters hebben het moeilijk. De waarde van hun woningen ligt vaak lager dan de hypotheekschuld, terwijl ze in vergelijking met andere huishoudens het grootste deel van hun inkomen kwijt zijn aan rentelasten en weinig spaargeld hebben.

'De door het parlement voorgestelde maatregelen gaan de risico's van de hypotheekschuld tegen. Beperking van de fiscale stimulans voor hypotheekschuld en beperking van de lening ten opzichte van de waarde van het onderpand zijn belangrijke stappen op weg naar een evenwichtigere woningmarkt', stelt DNB.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie