Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Djihadist heeft geen 'haatbaard'

Home

Een baard, een djellaba en een gebedsmutsje, eventueel met een donkere bodywarmer. Voor velen zijn dat de uiterlijkheden van een djihadist, maar niets is minder waar. Ja, het klopt dat leden van de Nederlandse djihadistische beweging deze kleding dragen bij demonstraties en op YouTube-filmpjes en andere uitingen. Maar dat uiterlijk zegt niets over terrorist-zijn. Dat heeft een klein onderzoek onder leiding van hoogleraar terrorisme en contraterrorisme, Edwin Bakker, van de Universiteit Leiden ook aangetoond.

De hiervoor beschreven klederdracht geeft vooral aan dat het gaat om zeer gelovige moslims. Hoewel dat gegeven al lang bekend is, worden ook strenggelovige moslims in de media en door andere burgers neergezet als 'haatbaarden' en 'terroristen'. Onterecht, blijkt ook uit het verleden: de meeste djihadisten die terroristische aanslagen pleegden in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje en India droegen helemaal geen baard en djellaba en gebedsmuts. Ze zagen eruit als 'gewone' burgers die opgingen in de menigte, net als de djihadistische schutter in het Joods Museum in Brussel. Die mannen waren in hun laatste fase van radicalisering.

Jaren daarvoor hebben ze vaak inderdaad een fase gehad van diep geloof dat ook tot uiting kwam in hun kledij. Ze toonden zich daarmee vroom, ook tegenover hun leermeesters, andere moslims en hun omgeving dat ze serieus zijn en open voor hun geloof durven uit te komen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel