Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dit is de man die het Twitteraccount van Trump offline haalde, en hij deed het per ongeluk

Home

Charlot Verlouw

© REUTERS
Tabblad

Wie volgen we deze week op sociale media? Bahtiyar Duysak, die u wellicht beter kent als de man die het twitteraccount van Donald Trump offline haalde.

Heel even moesten we het zonder doen: op 2 november was het twitteraccount van de Amerikaanse president  Trump elf minuten offline. Het was het werk van een anonieme medewerker van Twitter die op zijn laatste dag nog even een stunt uithaalde, zo leek het. Het euvel was snel opgelost, Twitter bood excuses aan en dat was dat. Maar nu heeft de ex-medewerker, die na zijn stunt op handen gedragen werd door een deel van de Twittergemeenschap, zijn identiteit bekend gemaakt.

Lees verder na de advertentie
De bekentenis – of het nou waar is of niet - is wellicht een beetje een teleurstelling voor de enorme schare fans die Duysak na zijn actie vergaarde

Het is Bahtiyar Duysak, een Duitser die tijdelijk in de VS werkte.

“Het was een foutje”, zegt Duysak in een interview met de website Techcrunch. “Als ik iemand ermee heb beledigd spijt me dat.” Duysak zegt dat hij een ‘wilde tijd’ had in de VS, en soms best moe was. En dan maakt iedereen wel eens een foutje. “Ik heb niemand gehackt, ik deed niets wat niet mocht. Ik heb altijd alle regels gevolgd.”

Deze bekentenis – of het nou waar is of niet - is wellicht een beetje een teleurstelling voor de enorme schare fans die Duysak na zijn actie vergaarde. Ook al had niemand enig idee wie hij was, heel even was Duysak een grote held voor het anti-Trump kamp. “Ze zagen me als een nationale held, mensen wilden me nomineren voor een Nobelprijs.” Maar het was gewoon toeval. 

Duysak werkte op de afdeling die klachten van gebruikers evalueert. Als iemand een account rapporteert, komt dat bij die afdeling op het bureau. Zo ook een of meerdere klachten over het account van Trump. Duysak zat in het laatste uurtje van zijn dienst na een lange en drukke dag. Hij zag de klacht, zette de procedure tot het blokkeren van het account in, klapte zijn laptop dicht en ging naar huis.

Pas uren later merkte hij wat hij had gedaan, en schrok zich rot. Sindsdien werd Duysak gestalkt door journalisten, Om daar van af te zijn, besloot hij zijn gezicht te laten zien. 

Bang voor juridische gevolgen is hij niet. Duysak had niet verwacht dat het account van de Amerikaanse president überhaupt geblokkeerd kon worden. Twitter heeft hierover eens een verklaring gegeven, toen werd gevraagd waarom anderen worden geblokkeerd als ze iemand bedreigen of uitschelden. Trump ontstijgt die regels, want zijn tweets dienen het publieke belang.

De president lijkt het allemaal niet zoveel te kunnen schelen. Hij twittert vrolijk door naar zijn 43,6 miljoen volgers. 

Lees ook: 

President gaat los op Twitter tegen moslims en journalist
Twittermedewerker haalt account Trump offline op laatste werkdag

Deel dit artikel

De bekentenis – of het nou waar is of niet - is wellicht een beetje een teleurstelling voor de enorme schare fans die Duysak na zijn actie vergaarde