Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dinosaurus van 75 miljoen jaar opgegraven in Frankrijk

Home

Elke De Pourcq

Franse archeologen vinden een nieuwe dinosaurus © epa

Paleontologen hebben in het Zuid-Franse dorpje Velaux, in de buurt van Aix-en-Provence, het skelet van een dinosaurus opgegraven. De ouderdom van het fossiel wordt geschat op 75 miljoen jaar. De opgraving was een samenwerking tussen de universiteit van Poitiers en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Het onderzoek in Velaux startte in 2002 en verliep in alle discretie om te vermijden dat de site geplunderd werd.

Het opgegraven skelet wordt toegeschreven aan de Atsinganosaurus velauciensis, een sinds 2010 bekende dinosaurussoort. De geslachtsnaam is afgeleid van "atsinganos", het Griekse woord voor zwerver, een verwijzing naar de veronderstelde migratie van de soort.

Schedel vermist
Meer dan 70 procent van het skelet werd teruggevonden, maar niet de schedel. De onderzoekers willen nu een zo waarheidsgetrouw mogelijke reconstructie maken.

Volgens de eerste vaststellingen zou het dier, een herbivoor, een twaalftal meter lang geweest zijn en er tenger uitgezien hebben. Het leefde zo'n 75 miljoen jaar geleden tijdens het Boven-Krijttijdperk.

Voordat het fossiel aan het museum van Velaux wordt toevertrouwd, zullen de resten geanalyseerd worden in Poitiers en Brussel.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie