Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dijksma: kwallen-gen kan miljoenen ééndagshaantjes redden

Home

Martine Steenvoort

© anp

Na ruim vijf jaar onderzoek is er nog steeds geen alternatief gevonden voor het doden van de zogenaamde 'ééndagshaantjes'. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil nu onderzoek laten doen naar genetische modificatie bij kippen. Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

In de pluimveesector worden jaarlijks zo'n veertig miljoen ééndagshaantjes gelijk na hun geboorte gedood. Deze haantjes zijn economisch gezien waardeloos; ze kunnen geen eieren leggen en doen er te lang over om het gewicht van een vleeskip te bereiken. Het duurt veertien weken voordat de haantjes twee kilo wegen.

Een van de alternatieven die nog niet onderzocht is, is het genetisch modificeren van kippen met een gen van een kwal. De Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO) moet dit gaan onderzoeken. Bij deze genetische modificatie wordt het gen van een kwal gekoppeld aan het geslachtschromosoom van mannelijke kuikens. Hierdoor kunnen eieren met mannelijke embryo's van te voren herkend worden, het gen licht namelijk fluoriserend op onder een bepaalde lamp. Deze eieren hoeven dan niet de broedmachine in.

Risico's
PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers is fel tegen dit alternatief, zegt zij tegen Nu.nl. 'Ik wil geen risico's nemen met het genetisch versleutelen van dieren.' Aan de Universiteit van Edinburg is echter al jaren succesvol onderzoek gedaan naar de genetische modificatie. Daar zijn tot nu toe geen nadelen voor de kippen geconstateerd, aldus Dijksma in de brief.

Volgens Dijksma zijn andere alternatieven om minder ééndagshaantjes te doden nog niet niet geschikt. Zo was een van de opties om vroegtijdig in de eieren te kijken om welk geslacht het gaat, en de mannelijke niet te laten uitbroeden. Het onderzoek naar geslachtsbeïnvloeding heeft ook weinig opgeleverd.

Dijksma heeft een ontheffing aangevraagd voor het onderzoek, en wil na 1 juli haar definitieve besluit bekendmaken. De Tweede Kamer debatteert vandaag met Dijksma over de genetische modificatie van legkippen.

Lees verder na de advertentie
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. © anp
© anp

Deel dit artikel