Digitale kranten Persgroep gratis door storing Apple

home

Redactie

Persgroep Nederland heeft het downloaden van zijn krantentitels, via de iPhone- en iPad-app, voorlopig gratis gemaakt. Apple kampt al zo'n tien uur met een storing in de App Store die het aanschaffen van, bijvoorbeeld digitale kranten, via de app onmogelijk maakt. Het gaat fout bij het verifiëren van de betaling of abonnementsstatus. AD, Volkskrant, Parool en Trouw kunnen, om de betalende lezer niet te treffen, op dit moment daarom ook door niet-abonnees vrij worden gelezen.

De storing in het betalingssysteem van Apple treft alleen aankopen die vanuit een meestal gratis gedownloade app worden gedaan. Hoewel slechts 4 procent van alle iPhone- en iPad-apps een ingebouwde mogelijkheid tot downloaden, van bijvoorbeeld uitbreidingen of in dit geval dagelijkse uitgaven, heeft, zijn de zogenaamde 'in app'-aankopen goed voor maar liefst 72 procent van Apples inkomsten uit de App Store.

Aangezien Apple alleen deze optie kent om 'in-app'-aankopen te doen, loopt het bedrijf door de storing dus miljoenen mis. Het feit dat Apple in tien uur tijd de storing niet heeft kunnen oplossen, brengt ook app-makers die afhankelijk zijn van inkomsten via de App Store in problemen. Het toch al prijzige betaalmodel van Apple kost hen nu nog meer geld.

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie