Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dierenbescherming pleit voor humane ruiming

Home

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming heeft bij het ministerie van Landbouw aangedrongen op een humane dood voor de duizenden dieren van een pluimveebedrijf in Voorthuizen. Het ministerie maakte dinsdag bekend dat in het bedrijf een milde variant van het vogelgriepvirus is aangetroffen.

,,Bij de laatste uitbraak in 2003 hebben ze de schuren afgeplakt en het gas van één kant naar binnen geblazen. Na afloop lagen alle kippen opgestapeld in één hoek. Ze zijn op elkaar geklommen om te ontkomen en zijn een wrede verstikkingsdood gestorven'', zei een woordvoerder van de Dierenbescherming dinsdag. Een alternatief heeft de organisatie niet zo snel voorhanden, maar ,,het gas zou op zijn minst vanaf meerdere kanten de schuur in moeten''.

De Dierenbescherming maakt zich verder zorgen over een mogelijke mutatie naar een gevaarlijkere virusvariant en de manier waarop de vogelgriep is ontstaan. ,,Vogelgriep kan dus ook ontstaan door iets anders dan de vogeltrek. Voor ons is het wederom een aanwijzing dat het dicht op elkaar stapelen van dieren leidt tot ziektes'', aldus de zegsman. De Dierenbescherming hoopt dat minister Veerman van Landbouw zich ,,nu eindelijk'' hard gaat maken voor verplichte vaccinatie van consumptiepluimvee.

Deel dit artikel