Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dieren stikken in Grevelingenmeer

Home

Van onze verslaggever

goedereede - – De zuurstof verdwijnt uit het Grevelingenmeer. Dit blijkt uit metingen van de waterkwaliteit. Het lage zuurstofgehalte is dodelijk voor een groot deel van de dieren en planten in diepere delen van het meer. In juli en augustus van dit jaar is grote sterfte van het bodemleven waargenomen.

Het Grevelingenmeer is een belangrijk natuurgebied en met 110 vierkante kilometer het grootste zoutwatermeer van Europa. Het water, tussen Zeeland en Zuid-Holland, is in 1971 ontstaan toen de voormalige zeearm in het kader van de Deltawerken werd afgesloten van de Noordzee. Sindsdien gaan de condities voor natuurlijk leven er gestaag achteruit. Eerder was al vastgesteld dat het water op verscheidene plaatsen op meer dan 10 meter diepte zuurstofloos is. Deze zomer bleek dat zuurstofloos water ook al voorkomt op diepten vanaf 5 tot 6 meter.

Vooral organismen die op de bodem leven, zoals anemonen, wormen, schelpdieren, krabben en kreeften, hebben last van zuurstofloosheid, zij overleven het vaak niet.

Onderzocht wordt of de waterkwaliteit verbetert als er grote openingen komen in de Brouwersdam en eventueel de Grevelingendam.

Deel dit artikel