Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Diepe zucht vertelt het hele verhaal

Home

Rob Pietersen

De fans hadden zich er meer van voorgesteld, de spelers ook. Maar na de eerste wedstrijd van Oranje op Euro 2000, was geen Nederlander zo teleurgesteld als Frank Rijkaard.

Diepe zucht. Dat was de eerste reactie van Rijkaard op de 1-0 zege op Tsjechië. Een heel diepe zucht, die het hele verhaal vertelde. ,,M'n gevoelens zijn tweeledig. Er is opluchting dat we gewonnen hebben. Als je realistisch bent, moet je bekennen dat we heel veel geluk hebben gehad'', voegde Rijkaard er nog aan toe. Eigenlijk was het overbodig. Die diepe zucht was al genoeg.

Zeventien vriendschappelijke interlands, honderden vriendschappelijke onderonsjes. Rijkaard stak er veel energie in om van Oranje een vriendenploeg te maken. Vlak voor de start van het EK paste hij de tactiek nog aan. Dat was riskant, maar hij durfde het aan.

De 4-4-2 werd verwisseld voor een kerstboom, een 4-3-2-1. Kluivert in de spits, Bergkamp en Zenden er vlak achter en drie middenvelders. Om Bergkamp en Cocu te behagen en Davids een beetje te ontlasten.

Zo had hij het voor ogen. Maar na twee jaar voorbereiding hield Oranje het gewenste spel slechts een halfuurtje vol. En dat is nou niet bepaald de beste reclame voor een bondscoach die de besprekingen over contractverlenging nog moet gaan voeren.

VERVOLG OP PAGINA 12

Het gaat volgens Rijkaard om details

Nederland-Tsjechië 1-0

VERVOLG VAN PAGINA 1

,,We zijn goed begonnen'', zo keek Frank Rijkaard terug op het duel met de Tsjechen. De bondscoach vond dat hij tevreden mocht zijn over het eerste halfuur. ,,We domineerden en gaven achterin nauwelijks iets weg.''

Na een redelijk begin werd het spel van Oranje steeds slechter. ,,We wilden te veel, waren ongeduldig. We wilden de goal forceren, liepen met te veel man voor de bal'', zo zocht Ronald de Boer naar oorzaken.

De basisspelers van zondag waren gemiddeld bijna 27 jaar. In de kracht van hun leven dus. Ze zijn gewend aan grote salarissen, grote clubs, grote wedstrijden en grote druk. En toch speelden ze tegen de Tsjechen pupillenvoetbal. Ze vergaten alle verhalen van hun coach, ze vergaten elkaar te coachen, ze vergaten alles. Ze lieten zich in de eerste helft in slaap sukkelen door lusteloze, machteloze Tsjechen. En moesten na de rust achter hun tegenstanders aanrennen.

,,Ons eerste doel was Oranje geen ruimte te geven'', verklaarde Jozef Chovanec. ,,Maar op een gegeven moment merkten we dat er meer in zat. Daar zijn we voor gegaan.'' Sterspeler Nedved mokte na afloop, niet geheel onterecht: ,,We hebben zo goed gespeeld, waren zo veel beter. En toch hebben we verloren. Dat is vreselijk.''

Zeventien oefenduels. Zondag leken ze allemaal in één klap vergeefse moeite. Na de rust lukte er tot de 88ste minuut bijna geen combinatie meer. Tot die voorzet van Overmars, de buiteling van Ronald de Boer. ,,In de meeste wedstrijden konden wij tachtig minuten domineren. In zoveel tijd slaagt er altijd wel een combinatie tussen Kluivert en Bergkamp. Dit keer niet'', concludeerde Phillip Cocu.

Zeventien oefenduels. Maar niet éénmaal speelde de basis van zondag samen. Dat is op zijn minst vreemd. Net als die kerstboom die schuin staat. Aan de linkerkant was de wisselwerking tussen Van Bronckhorst en Zenden in ieder geval in de eerste helft nog goed. Aan de andere kant (Reiziger/Seedorf) klopte er nooit iets van. ,,Een kwestie van afstemming. Daar zal ik me de komende dagen mee bezig moeten houden'', bekende Rijkaard.

De bondscoach probeert de rust te bewaren. Het gaat, volgens hem om details. Er is niet mis met de wortels, een paar traininkjes en de boom staat weer recht.

,,De supporters gingen na de wedstrijd sneller naar huis, dan Seedorf naar de bal'', zei een veiligheidsman van de Arena. De rechter middenvelder was al vaker het slachtoffer als er iets veranderd moest worden. Ook dit keer lijkt hij als eerste het veld te moeten ruimen, voor Ronald de Boer.

,,Ik heb wel wat ideeën'', zo hield Rijkaard zich nog op de vlakte. De bondscoach voerde gisteren, tijdens de rustige training, al wat gesprekjes. Met Frank de Boer, Davids, Seedorf, Cocu, Kluivert en Bergkamp. Allemaal vrienden die hem zondag teleurstelden. Dat kon hij echter niet erkennen. Omdat de vriendenclub dan meteen uit elkaar zou vallen.

Deel dit artikel