Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

diep18maandag

Home

„Ik zong voor de vogels, voor de rivier, de bomen en de bloemen, maar niet voor de moellahs”, zei de Perzische zangeres-in-ballingschap Marzieh in 1995. Een jaar eerder was ze op haar zeventigste Iran ontvlucht. Sinds de islamitische revolutie was deze diva van het traditionele Perzische lied al nauwelijks meer te horen geweest in eigen land. Niet dat er ook maar iets politieks in haar liederen te horen viel. Haar repertoire, duizend liederen groot, was poëtisch en ging vooral over de liefde. Maar daar hadden de ayatollahs en hun maten niets mee op. Bovendien was ze vrouw en die hoort niet op een podium, volgens de orthodoxie. Ze trok zich terug op haar boerderij en vijftien jaar lang zong ze niet in het openbaar.

Officieel heette Ashraf Alsadat Mortezayee. Ze werd geboren in Teheran in 1924. Haar vader was een islamitisch geestelijke, maar van een ander soort dan die nu aan de macht is. Hij was getrouwd met een vrouw die afkomstig was uit een familie van beeldhouwers, schilders, musici en zangers, en zij moedigde haar dochter aan om te zingen en door te leren in de muziek.

Na een jarenlange studie nam ze in 1942 de artiestennaam Marzieh aan en begon aan haar carrière.

Haar faam begon met optreden voor de radio. Haar talent sprak aan in brede kring. Ze zong niet alleen traditionele liederen. Componisten en tekstschrijvers verdrongen elkaar om haar te verleiden hun werk te zingen. Ook beoefende ze de klassieke muziek. Ze trad op met het Farabi Orkest dat pionierde in de Perzische symfonische muziek. Tientallen jaren stond ze als mezzosopraan aan de top van de rijke liedkunst van Iran. De sjah liet haar vaak optreden voor zijn buitenlandse gasten. Ze zong voor presidenten en koningen, maar vooral ook voor het volk dat haar op handen droeg.

Aan dat alles kwam een einde met de islamitische revolutie. Lang hield ze zich stil. Tot ze op haar zeventigste uitweek naar Frankrijk. Daar voegde ze zich bij het Iraanse verzet van de Moedjaheddien-Khalq. Dat viel slecht sommige andere ballingengroepen, die de moedjaheddien al te sektarisch vinden.

Maar haar stem was weer te horen. Ze trad op in Los Angeles, Londen en andere Europese steden. Haar laatste concert was in Parijs, in 2006. Opnamen waren illegaal in Iran zelf te horen.

Ze stierf afgelopen woensdag in Parijs, op 86-jarige leeftijd.

Lees verder na de advertentie
Zangeres Marzieh tijdens in concert in het Iranse Teheran in de jaren zeventig. (FOTO AFP) © AFP

Deel dit artikel