Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dick Bruna overleden

Home

Redactie

Dick Bruna, hier in 2011, in het Dick Bruna huis in Utrecht. © ANP Kippa

Dick Bruna, de geestelijk vader van het wereldberoemde konijntje Nijntje, is overleden. Dat maakte zijn uitgeverij vandaag bekend. Bruna is 89 jaar oud geworden. Hij overleed gisteravond thuis in zijn slaap.

Bruna liet zich voor zijn tekeningen inspireren door kunstenaars van De Stijl. Maar zijn grote idool was Henri Matisse. In 1955 tekende Bruna, geboren in Utrecht, Nijntje voor het eerst voor zijn oudste zoon, op het strand van Egmond aan Zee. "Ik zag Matisse en ik tekende Nijntje", heeft hij er zelf over gezegd.

Lees verder na de advertentie
Nijntje huilt © Dick Bruna

Bruna stopte pas in 2014 met tekenen. Destijds vroeg Trouw verschillende schrijvers over zijn tekenkunst. "Dick Bruna is een held. Ik ken geen tekenaar die met zo weinig middelen een beeld kan neerzetten dat toch zo vol is van betekenis", zei tekenaar Joost Swarte destijds. "Hoeveel betekenis kan je geven aan een gezichtsuitdrukking met slechts twee stippen-ogen en een X van snorharen? Met al dat grafische vakmanschap zou je bijna vergeten dat Bruna ook de schrijver is van Nijntjes gevoelige en heldere avonturen."

Bruna liet Nijntje ook de dood meemaken. Dat gebeurde onder meer in het verhaaltje ‘Oma Pluis is dood’, uit 1996. In dichtvorm werd beschreven hoe de familie van Nijntje omgaat met het overlijden van oma. Confronterend, maar liefdevol: 'Nijntje was toch zo verdrietig / Nijntje had een dikke traan / weet je waarom Nijntje huilde? / Oma Pluis was doodgegaan'.

Dick Bruna is een held

Joost Swarte, tekenaar

Nijntje is over de hele wereld bekend. Tientallen boekjes zijn in meer dan vijftig talen vertaald.  In Utrecht staat het speciale Nijntje Museum en is het beeld van Nijntje te bewonderen op het Nijntje Pleintje. 

Deel dit artikel

Dick Bruna is een held

Joost Swarte, tekenaar