Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dichter Hanny Michaelis (84) overleden

Home

(Novum) - De Nederlandse dichter Hanny Michaelis is maandag op 84-jarige leeftijd in haar geboorteplaats Amsterdam overleden. Ze is inmiddels in kleine kring begraven op de Joodse begraafplaats in Buitenveldert. Dat heeft haar uitgever Van Oorschot dinsdag bekendgemaakt.

Michaelis, die ruim tien jaar getrouwd is geweest met Gerard Reve, publiceerde tussen 1949 en 1971 zes gedichtenbundels. In 1989 verscheen met 'Het onkruid van de twijfel' een keuze uit haar eigen werk, zeven jaar later volgde 'Verzamelde gedichten', waarvan vorig jaar de vierde druk uitkwam. In 'Verst verleden' bracht ze in 2002 haar jeugdherinneringen uit.

Michaelis won diverse literaire prijzen. In 1966 werd haar de Jan Campert-prijs toegekend voor de gedichtenbundel 'Onvoorzien'. Ook haar gehele oeuvre werd onderscheiden. In 1995 won ze daarvoor zowel de Sjoerd Leiker-prijs, die wordt toegekend aan schrijvers ouder dan 50 jaar, als de Anna Bijns Prijs, een onderscheiding voor de Nederlandstalige literatuur van vrouwen.

Het laatste publieke optreden van Michaelis was in de Nacht van de Poëzie in 2000. Haar uitgever herinnert eraan dat ze toen 'diepe indruk' maakte met onder meer vier nieuwe gedichten.

Volgende week woensdag wordt Michaelis herdacht tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam.

Deel dit artikel