Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dichter en letterkundige Gerrit Kamphuis overleden

Home

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Op zaterdag 25 april is de dichter Gerrit Kamphuis overleden. Hij werd 92 jaar.

Kamphuis werd geboren in Zwolle en studeerde Nederlands aan de VU. Als dichter debuteerde hij in 1930 met de bundel 'Het duistere licht'. In die tijd verwierf hij bekendheid als redacteur van het jong-protestantse literaire tijdschrift 'Opwaartsche wegen' (1937-1940). Behalve poëzie schreef Kamphuis ook kritieken en literair historische studies, onder meer over Martinus Nijhoff. Na Nijhoffs dood bezorgde Kamphuis de eerste editie van zijn Verzamelde gedichten.

Tijdens de oorlog schreef Kamphuis verzetsgedichten en was hij een van de samenstellers van het in 1941 'Nieuw Geuzenliedboek'. In 1945 verscheen 'Lied bij de bevrijding van Nederland'.

In 1952 raakte hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het 'Liedboek voor de kerken'. Even deed hij mee aan de psalmberijming, maar al snel haakte hij af, toen hij in 1954 na een loopbaan als leraar aangesteld werd als hoofd van de dienst Kunstzaken in Den Haag.

Gerrit Kamphuis is begin deze week in stilte begraven in zijn geboortestad, Zwolle.

Deel dit artikel