Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Deze virtuele munt maakt een hypotheek ineens bereikbaar voor de doorsnee Argentijn

Home

Remi Lehmann

Zicht op onroerend goed in Buenos Aires. Een eigen huis bezitten is de droom van veel Argentijnen. © Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication

Door de torenhoge inflatie is een huis kopen er voor de gemiddelde Argentijn niet meer bij. De virtuele munt Uva, gekoppeld aan het prijspeil, moet daar verandering in brengen.

Sinds de economische crisis van 2001 was het kopen van een woning onbetaalbaar voor de meeste Argentijnen. De regering wil het huizenbezit nu stimuleren met een toegankelijke, maar risicovolle hypotheek.

Lees verder na de advertentie

"Slechts 2 procent van de Argentijnen kon een hypotheek krijgen", schat econoom Federico Rouco. Door de chronische inflatie rekenden banken zeer hoge maandlasten. De consument betaalde tot wel 30 procent rente.

"We hadden ons al neergelegd bij een leven lang huren", zegt Sol Mirenzi (27). Ze wilde dolgraag samenwonen met haar vriend Valentín Gutiérrez (29), maar was beducht voor de reputatie van de banken. Toch liep het stel de deur uit met een hypotheek, in zogenaamde Uva's.

In het begin vond ik dat zó spannend dat ik dagelijks de prijs van de Uva controleerde

Valentín Gutiérrez

De Uva is een virtuele munt die in 2016 werd ingevoerd door de Argentijnse Centrale Bank, om de droom van veel Argentijnen - een eigen huis - mogelijk te maken. De prijs van de munt is gekoppeld aan het prijspeil. Dat betekent dat de maandlasten van hypotheken in Uva's variabel zijn. Dat klinkt onzeker, maar dat is het volgens experts niet.

Fors lagere rentes

Econoom Rouco denkt dat de Uva voor een revolutie kan zorgen op de woningmarkt. "Banken bieden nu kredieten tegen fors lagere rentes. Ook de maandlasten zijn gehalveerd vergeleken met de traditionele hypotheek."

Sol en Valentín merken dat de banken sinds de invoering van de Uva een stuk flexibeler zijn geworden. Staatsbank Banco Ciudad bood hun 54.000 euro aan Uva's tegen een rente van 'slechts' 4,9 procent en een aflossingstermijn van vijftien jaar. Met hulp van familie kon het paar de benodigde 25.000 euro aan eigen vermogen inbrengen. Net genoeg om een moderne studio van 35 vierkante meter in het noorden van Buenos Aires te kunnen kopen.

Aan de keukentafel berekent Valentín de maandlasten: van de 1950 euro die het stel per maand verdient, betalen ze 370 euro aan hypotheeklasten. Dat is 17 procent meer dan toen ze de woning betrokken in maart 2017. De prijs van de Uva stijgt immers met de inflatie mee.

"In het begin vond ik dat zó spannend dat ik dagelijks de prijs van de Uva controleerde", geeft Valentín toe. Sol relativeert: "We mogen de looptijd verlengen als de inflatie veel sneller stijgt dan ons loon. Dat staat in het contract". Zo kunnen ze hun maandelijkse aflossing zo nodig verlagen.

Rouco denkt dat de starters tegen een stootje kunnen. "Meestal stijgen de lonen met de inflatie mee. Daarnaast gaan deze jongeren nog car-rière maken. Hun reële inkomen zal waarschijnlijk toenemen."

Kleine lettertjes

De nieuwe hypotheken zijn in trek, zo blijkt uit cijfers van de regering: in de laatste maand voor de introductie van de Uva (maart 2016) werd 32 miljoen euro aan hypotheken verstrekt. In november 2017 was dat gestegen tot 463 miljoen euro per maand. Toch is de omvang van de lokale hypotheekmarkt klein; ze vormt slechts 1 procent van de Argentijnse economie. In buurlanden Chili en Brazilië is dat respectievelijk 17 en 4 procent.

"90 procent van de nieuwe hypotheken is in Uva's", zegt econome Violeta Guitart. Ze maakt zich zorgen over de onstuimige opmars van de nieuwe kredieten. Ze waarschuwt voor de kleine lettertjes: "In pesos betaal je uiteindelijk meer dan bij een traditionele hypotheek. Ook is de inflatie momenteel hoger dan de reële prijsstijging op de woningmarkt". Bang voor massale huisuitzettingen is Guitart voorlopig niet. Wel vindt ze dat de overheid beter moet voorlichten over de risico's, 'zeker gezien de instabiliteit van de Argentijnse economie'.

Die instabiliteit bleek opnieuw toen de centrale bank begin dit jaar de inflatieverwachting voor 2018 bijstelde van 12 naar 15 procent. Drie procent op jaarbasis lijkt weinig, maar het betekent dat de hypotheeklasten van Sol, Valentín en tienduizenden andere Argentijnen flink zullen stijgen.

Deel dit artikel

In het begin vond ik dat zó spannend dat ik dagelijks de prijs van de Uva controleerde

Valentín Gutiérrez