Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Deze PVV'ers verlieten kamp Wilders

Home

redactie

© anp

De teller staat op vijf. Een raadslid, twee Kamerleden, twee leden van de Friese Statenfractie en een Europarlementariër keerden Wilders de rug toe nadat hij op de verkiezingsavond zijn aanhangers liet scanderen dat ze minder Marokkanen in Nederland willen. De uittocht van PVV'ers lijkt een trend te worden. Een overzicht van de dissidenten.

Echt een dissident is hij niet. James Sharpe, zakenman en oud-atleet, besluit in november 2010 namelijk uit de PVV-fractie te stappen omdat hij in opspraak is geraakt. Zijn toenmalige bedrijf in Hongarije was in 2008 beboet door de Hongaarse mededingingsautoriteit wegens klantmisleiding.

Lees verder na de advertentie
© anp

De eeuwige nummer twee. Hero Brinkman kon het niet aan. Alles draaide om partijleider Wilders. De partij keek te weinig naar de toekomst, was 'ondoordacht' en hield er een onheuse gedachtengoed over bepaalde bevolkingsgroepen op na, was Brinkmans kritiek. In maart 2012 stapte hij op. Hij richtte een eigen partij op, maar wist geen zetels binnen te halen.

© anp

Nog een PVV'er met kritiek op de organisatie van zijn partij. Louis Bontes kostte het zijn PVV-lidmaatschap. Bontes stopte als penningmeester omdat hij uitgaven van de partij onrechtmatig vond. Ook was de politicus het niet eens met de werkwijze van het bestuur. Bontes wilde aanblijven als PVV'er, maar werd in oktober verzocht te vertrekken. Sindsdien zit hij als eenmansfractie in de Kamer.

© anp

Laurence Stassen maakte gisteravond laat haar vertrek bekend. Doorgaan was na de uitlatingen van Wilders op de verkiezingsavond geen optie, liet het lid van het Europees Parlement en de Provinciale Staten van Limburg weten.

© anp

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren was zijn collega Stassen net iets voor. "Na lang wikken en wegen ben ik tot de conclusie gekomen dat de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden", schreef hij in een brief aan de Kamer. De partij werd steeds linkser en de uitspraken- zoals die over de Marokkanen- werden feller. Gisteren nam hij afscheid.

© anp

Jhim van Bemmel vertrok al in juli 2012. Kort daarvoor had Wilders de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd en Van Bemmel bleek daar niet op te staan. "Twee jaar hard werken in de Tweede Kamer wordt zo niet voldoende gewaardeerd door PVV", aldus de oud-politicus.

© anp

"Het voelt als een bevrijding", zei Roland van Vliet kort nadat hij gisteren bekendmaakte op te stappen. "Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland."

Van Vliet: "Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie."

© anp

Toen Wilders in de zomer van 2012 wegliep bij de coalitieonderhandelingen met VVD en CDA stapten Wim Kortenoeven en Marcial Hernandez direct op. Ze waren het niet eens met het verkiezingsprogramma. "Als PVV'er ben je alleen maar stemvee", klonk het uit de mond van Hernandez. "Ik dacht dat ik mijn aanvoerder gevonden had, maar ik dacht verkeerd. Geert heeft me in de steek gelaten."

© anp

Minder bekenden die opstapten vanwege de uitspraken van Wilders op de verkiezingsnacht.

- Otto van der Galiën en Pieter Buisman stapten vandaag uit de Statenfractie van de PVV in Friesland.

- PVV- raadslid Chris van Helm kan "wat er woensdag gebeurde niet meer voor mezelf verantwoorden". Vrijdag stapte hij uit de fractie.Deel dit artikel