Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Deskundigen: Nederland heeft beste pensioenstelstel

Home

ANP/Redactie

© ANP XTRA
Update

Het Nederlandse pensioenstelsel komt voor het derde jaar op rij als beste ter wereld uit de bus. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde wereldwijde pensioenindex van het adviesbureau Mercer.

De zogeheten Melbourne Mercer Global Pension Index vergelijkt pensioenstelsels in 16 landen. Australië eindigt op de tweede plaats, Zwitserland als nummer drie. Japan, India en China kwamen er het slechtst vanaf.

De stelsels zijn beoordeeld op onder meer de verhouding tussen het staatspensioen (dat wij in Nederland als AOW kennen) en het aanvullend pensioen, het inkomen dat het systeem biedt na pensionering en de mate waarin ouderen deelnemen aan het arbeidsproces.

Het stelsel staat volgens de experts echter wel onder druk door de vergrijzing, de lage rente en de ontwikkelingen op de aandelenmarkt. Mercer pleit er verder voor dat mensen langer doorwerken en meer zelfstandig sparen voor hun pensioen.

Deel dit artikel