Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Derde dode door longpest in China

Home

Van onze redactie buitenland

Longpest heeft in een afgelegen stadje in NoordwestChina al drie levens geëist. De overheid heeft het dorp van de buitenwereld afgesloten.

Na het uitbreken van longpest, de besmettelijkste en zeldzaamste variant van de pest, heeft de Chinese overheid het getroffen stadje Ziketan met al zijn 10.000 inwoners in quarantaine gesteld.

Het eerste geval van longpest werd donderdag bekend. Een 32 jaar oude herder overleed en elf mensen die zijn begrafenis bezochten, raakten daarna besmet. Twee van hen stierven, de andere negen liggen nog in het ziekenhuis, van wie twee er zeer ernstig aan toe zijn.

De ziekte, veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis, is zonder behandeling bijna altijd dodelijk, verspreidt zich via de lucht en kan van mens tot mens worden overgebracht door hoesten of niezen.

Om verdere verspreiding te voorkomen, zette de politie in een zone van 28 kilometer rond het dorp controleposten op. Medici ontsmetten gisteren de omgeving en doodden ratten en insecten. Iedereen die sinds juli in de regio is geweest en last heeft van koorts en hoesten, werd door de overheid opgeroepen zich te melden. Wanneer de veelal Tibetaanse bevolking het dorp weer uit mag, is nog niet duidelijk.

Sinds het weekeinde zijn geen nieuwe gevallen gemeld. De Chinese overheid zegt de uitbraak onder controle te hebben en kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) complimenten voor het snelle optreden.

Het gebeurt wel vaker dat China kleine pestuitbraken heeft, maar het is volgens WHO-woordvoerder Vivian Tan „voor het eerst in een aantal jaren dat China het officieel bij ons meldt”.

Het klinkt dus alsof de situatie onder controle is, maar ooggetuigen vertellen een ander verhaal. Toen het overlijden van de derde dode in het dorp bekend werd, zijn volgens bewoners veel mensen met bepakte ezels ’s nachts te voet vertrokken. Een van de gevluchte ooggetuigen zegt in het Britse dagblad The Times dat het dorp ’praktisch leeg’ is.

Deel dit artikel