Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Defensie ziet af van Tomahawks

Home

(Novum) - Nederland ziet af van de aanschaf van dertig Tomahawkraketten. Dat heeft minister van Defensie Eimert Van Middelkoop (ChristenUnie) maandag gezegd in Brussel. De bewindsman gebruikt de zeventig miljoen euro die hij hiermee bespaart liever voor de werving en aanstelling van nieuw personeel bij Defensie.

Van Middelkoop vindt de aanschaf van kruisraketten niet noodzakelijk voor de toekomst van Defensie. Hij neemt daarmee afstand van het beleid van zijn voorganger Henk Kamp (VVD), die graag Tomahawks wilde hebben om naast de Britten en de Amerikanen precisiebombardementen te kunnen uitvoeren.

Zondag berichtte de Telegraaf dat het leger fors moet bezuinigen en dat Van Middelkoop een interne strijd over de begroting met minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) zou hebben verloren. Defensie zou naast het schrappen van de aankoop van de Tomahawks overwegen een squadron F16's en tanks te schrappen.

Volgens de woordvoerder van Van Middelkoop gaat het om een ambtelijke notitie van Defensie van twee weken geleden. Deze notitie zou slechts een ruwe inventarisatie zijn. Van Middelkoop neemt deze week een definitieve beslissing over het budget. De financiering van zes Chinook- helikopters loopt 'in ieder geval' geen gevaar, stelt de woordvoerder.

Deel dit artikel