Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Deetman al in december klaar met onderzoek misbruik meisjes

Home

Robin de Wever

Wim Deetman bij een eerdere persconferentie van zijn commissie. © ANP

Wim Deetman hoopt zijn rapport over het misbruik van meisjes in december te kunnen presenteren. Zijn vorige onderzoek duurde anderhalf jaar, dit thema brengt hij binnen een paar maanden in kaart.

Het onderzoek, dat zich richt op de seksuele en fysieke mishandeling van meisjes door rooms-katholieke geestelijken en vrijwilligers, is vergelijkbaar met zijn eerdere analyse. Dat draaide ook om misbruik door rk-geestelijken, maar beperkte zich tot zaken met mannelijke slachtoffers.

Die focus leidde tot kritiek vanuit de Tweede Kamer: in januari gaf een meerderheid aan dat er ook over zaken met vrouwelijke slachtoffers duidelijkheid moet komen. Voor een parlementair onderzoek, waarvoor de SP zich inzette, is nog weinig animo.

Slachtoffers konden zich de afgelopen maanden bij Deetmans onderzoeksteam melden. Omdat veel van de vragen al bij het vorige onderzoek zijn beantwoord, werkt Deetman met een 'klein kernteam'. Wel onderzoekt hij een relatief lange periode: vanaf 1945 tot nu.

Minder vrouwen misbruikt
Hoewel eerder onderzoek deed vermoeden dat rooms-katholieke geestelijken zich minder vaak aan vrouwen hebben vergrepen (77 procent van de slachtoffers zou man zijn), houdt Deetman in zijn onderzoeksvoorstel een slag om de pols. Misschien melden zich nu de focus verschuift meer vrouwelijke slachtoffers.

De kerngroep wil niets zeggen over de omvang van het misbruik van meisjes. Er is genoeg materiaal om aan de slag te gaan, vertelt een woordvoerder desgevraagd. Dat dit onderzoek een halfjaar duurt (in tegenstelling tot de anderhalf jaar die hij de vorige keer nodig had) zou niet direct betekenen dat Deetman minder klachten heeft ontvangen.

Ook politieke druk speelt naar eigen zeggen geen rol. 'We werken rap door. De slachtoffers willen snel duidelijkheid. Maar we laten dat niet ten koste gaan van grondigheid.'

Lees verder na de advertentie

 
We werken rap door. De slachtoffers willen snel duidelijkheid. Maar we laten dat niet ten koste gaan van grondigheid.
Deetmans woordvoerderHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie