Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Debat in de Kamer over mislukken Catshuis, begroting en verkiezingen

Home

Redactie

© ANP

Rutte zal vanmiddag om 14.00 uur een verklaring afleggen in de Kamer, waarna een debat volgt over het mislukken van het Catshuisberaad, over nieuwe verkiezingen en over de manier waarop het kabinet toch voorstellen kan doen voor miljardenbezuinigingen aan Brussel.

Met name de vraag wanneer nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden leidde tot grote onenigheid tussen partijen. Op de dag dat premier Mark Rutte het ontslag van zijn kabinet indiende bij koningin Beatrix, maakte de Tweede Kamer meteen al ruzie over de toekomst.

Een ongebruikelijke combinatie van VVD, PvdA en SP wil het liefst voor de zomer verkiezingen houden, op 27 juni. Tegenstanders spraken schande van de machtspolitiek die VVD, PvdA en SP aan de dag zouden leggen om tegen de zin in van de grootst mogelijke minderheid in de Kamer (74 zetels) de datum van 27 juni door te drukken.

Maar zover is het nog niet. In elk geval de VVD maakt in een fractieoverleg dinsdag pas een definitieve afweging. Voor PvdA en SP is 27 juni de inzet van het debat.

Partijen als CDA, D66, ChristenUnie, PVV en oud-PVV Kamerlid Hero Brinkman zijn tegen verkiezingen vóór de zomer. Verkiezingen eind juni betekent dat de kieslijsten half mei moeten worden ingeleverd. Dat kan problematisch zijn voor nieuwe partijen, maar ook voor het CDA dat nog een nieuwe lijsttrekker moet vinden.

Andere partijen hebben nog wel wat in te halen. De voorstanders van snelle verkiezingen doen het goed in de peiling (VVD en PVV) of zijn stijgende (PvdA).

Een definitief besluit over de verkiezingsdatum wordt door het kabinet genomen, na het Kamerdebat dinsdag. De mogelijkheid om de gebruikelijke termijn van 84 dagen fiks te bekorten, bestaat in de Kieswet, maar de Kiesraad is er niet voor. 27 juni is erg kort dag, meent de Kiesraad. Vanuit ,,verkiezingstechnisch oogpunt'' is 5 september de eerste reële datum, aldus de raad.

Maandag was de dag waarop het kabinet-Rutte demissionair werd, nadat zaterdag het Catshuisberaad tussen VVD, CDA en PVV over miljardenbezuinigingen was geklapt en PVV-leider Geert Wilders zijn gedoogsteun voor het minderheidskabinet introk.

Na een ingelaste ministerraad toog Rutte in de middag naar Paleis Huis ten Bosch om het ontslag aan koningin Beatrix aan te bieden. ,,Hare Majesteit de Koningin heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten'', aldus het Kabinet der Koningin daarna in een mededeling.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie