Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De zon is ontzettend 'hot' in energieland

Home

Vincent Dekker

Zonnepanelen op daken zijn al goed voor ruim een kwart van alle investeringen in duurzame energie.
Weblog

Er is vorig jaar zo'n 200 miljard euro geïnvesteerd in duurzame energie. En iets meer dan de helft daarvan is aan systemen voor zonne-energie besteed.

Twee dagen geleden schreef ik over verbeterde plastic zonnecellen die in Groningen worden ontwikkeld. Daarop reageerde onder meer de altijd kritische Roeland met de opmerking "De kolenvoorraad is voldoende om nog vele jaren door te gaan. Dat is wel nodig want veel meer windmolens willen we niet, zonnepanelen stellen nog steeds weinig voor...". Tja, met dit soort stellingen lok je mij natuurlijk goed uit m'n tent.

Ik heb al een of twee keer eerder over de vele investeringen in zonne-energie geschreven en daarom een interessant onderzoek van Bloomberg New Energy Finance uit maart tot nu toe onbesproken gelaten. Het vakblad Sun & Wind Energy heeft dat onderzoek helder samengevat en ik zal daar dan alsong een paar krenten voor u uitpikken. Bloomberg is, voor wie dit bedrijf niet kent, overigens een van de meest vooraanstaande, zo niet hét meest vooraanstaande, financiële persbureau ter wereld.

106 miljard
Bloomberg heeft becijferd dat we vorig jaar wereldwijd 260 miljard dollar, 200 miljard euro, hebben uitgegeven aan duurzame energie. Daarvan ging iets meer dan de helft, 106 miljard euro, naar zonne-energie. Dat betreft niet alleen zonnepanelen maar ook zonnecentrales die met spiegels in een toren voor hoge temperaturen zorgen en zo met turbines stroom opwekken.
Zonnepanelen maakten vorig jaar echter wel verreweg het grootste deel uit van die 106 miljard. Alleen al aan de zonnepanelen op daken (dus de grote zonneparken niet meegerekend) gaven we zo'n 57 miljard euro uit. Daarmee vormen zonnepanelen zoals op uw en mijn dak samen wereldwijd de op één na grootste sector bij duurzame energie. De grootste categorie is bij de indeling van Bloomberg die voor de zeer grootschalige zonne- en windparken samen. En ook daar zit dus een flink deel zonnepanelen in.

Kortom: de uitspraak  'zonnepanelen stellen nog steeds weinig voor' moet zo langzamerhand wellicht een beetje aan de actualiteit worden aangepast.
Als je alleen naar Nederland zou kijken klopt het weliswaar, maar ook hier lijkt de zonvloed nu toch echt aanstaande...

Twitter
Sinds kort heb ik een Twitter-account speciaal voor mijn energie-activiteiten. U kunt me daar volgen via @VincentDekker4.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie