Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De waarde van je diploma hangt af van de ruggengraat van je docent

Home

Fe Toussaint

Column

Ze noemen zich "het Topje van de IJsberg": het viertal VU-studenten Journalistiek dat in een onderzoek 180 universitaire docenten aan de tand heeft gevoeld over de beoordeling van studenten. Die blijkt in sommige gevallen veel te soepel te zijn.

Eén op de tien ondervraagde docenten heeft volgens het onderzoek studenten ten onrechte aan een diploma geholpen. Een derde gaf aan de druk te voelen om studenten op rap tempo door de studie te loodsen, aldus de Volkskrant. Vooral het geven van een onvoldoende voor een scriptie zou taboe zijn, zo vertrouwde hoogleraar antropologie van de VU Pál Nyiri aan de studenten toe.

Tijdsdruk, daar weten we inmiddels als studenten alles van. Wat dat betreft kennen we het gevoel. Opgejaagd door berichten over harde knippen en langstudeerboetes, houden studenten steeds koortsachtiger vast aan de basis van hun studieprogramma. Een enkele opleidingsgenoot, die tijdens ons eerste jaar al trots aankondigt een bestuursfunctie te overwegen bij een studie- of studentenvereniging kan vele beangstigde blikken verwachten. Zomaar even een jaar naar het buitenland voor wat studieverbreding is er al helemaal niet meer bij. De dappere zielen die zich nog oriënteren op een stage of studiejaar aan een internationale universiteit, worden door medestudenten bezorgd alle succes toegewenst. De student die zich vol overgave op nevenactiviteiten stort, is een uitstervend soort.

En nu blijkt dus, dat we zelfs wanneer we ons compleet concentreren op de verplichte delen van onze studie, ons niet buiten de gevarenzone begeven.  Of je diploma wel of niet van waarde is, hangt zoals het er nu naar uit ziet af van de ruggengraat van je docent of de werksfeer op diens universiteit.

Het verschijnsel van het "genadezesje", waar tijdens het onderzoek door docenten over gesproken werd, is mij eigenlijk alleen bekend van de middelbare school. Dat een docent daar foute antwoorden op een flauw geformuleerde tentamenvraag nog wel eens besloot de negeren, alla. Echt heel veel zou het uiteindelijk toch niet uitmaken , gezien het grote aantal te behalen cijfers en met bovendien nog het Centraal Examen als laatste test.

Maar dat nota bene hoogleraren, op academisch niveau, besluiten een slechte scriptie simpelweg door de vingers te zien, is ronduit bizar. Als een student een half jaar lang alle energie in het eindwerk investeert, mag hij of zij toch minstens verwachten dat het resultaat vervolgens serieus wordt beoordeeld.

Het ministerie van Onderwijs laat zich ondertussen niet kennen. In een reactie laat een woordvoerder van de Staatssecretaris weten, dat het financieringssysteem al behoorlijk is aangepast: waar vroeger nog 50% van de financiering voor universiteiten afhing van het aantal afgestudeerden, is dat nu nog slechts 20%. De druk die docenten voelen om studenten te laten slagen, zou dus in theorie helemaal niet zo groot hoeven te zijn.

Daarmee is blijkbaar alles gezegd. Hoe wij straks, na ons door onze studie heen gehaast te hebben, een baan mogen vinden met een lading buitenschoolse activiteiten op ons CV die nog uit onze middelbare schooltijd stamt en een diploma waarvan we zelf niet weten of we het terecht hebben gekregen, is mij onduidelijk. De ambitie van deze coalitie, om Nederland in de Top-5 van Kenniseconomieën te krijgen, lijkt mij in ieder geval steeds minder haalbaar.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie