Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De VS en Mexico bereiken een akkoord over de toekomst van hun handelsdeal

Home

Pieternel Gruppen

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een telefonisch overleg met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto op maandag. Ze bereikten maandag een akkoord over de toekomst van het handelsverdrag Nafta. © REUTERS

De Verenigde Staten en Mexico hebben een akkoord bereikt in hun onderhandelingen over de toekomst van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag Nafta. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump betekent dit dat de door hem gewraakte naam Nafta - North American Free Trade Agreement - ook meteen de prullenbak in kan.

Liever spreekt hij nu van de United States/Mexico Trade Agreement. Overigens gebruikte de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto de term Nafta nog wel in een toelichting.

Lees verder na de advertentie

De precieze inhoud en details zijn nog niet bekendgemaakt. De ondertekening van het akkoord vindt waarschijnlijk in november plaats.

Mexico en de Verenigde Staten vormen al sinds 1994 samen met Canada een vrijhandelszone. Het overleg tussen Mexico en de VS, dat al meer dan een jaar duurde, spitste zich met name toe op nieuwe regels voor de auto-industrie. Trump noemde het bestaande handelsakkoord eerder een ramp voor Amerikaanse werknemers. Hij eiste aanpassingen, omdat hij vond dat het verdrag de Amerikaanse belangen te weinig diende. De productie van auto's werd steeds vaker naar Mexico verplaatst vanwege de goedkope arbeid in dat land. De landen zouden nu onder andere zijn overeengekomen dat werknemers in de auto-industrie ten minste 16 dollar per uur betaald zouden moeten worden.

De partijen gaan nog met Canada praten. Mexico hoopt dat Canada dan ook meedoet met de nieuwe handelsdeal. Volgens Trump behoort een aparte overeenkomst met Canada ook tot de mogelijkheden.

Canada heeft al laten weten dat er alleen sprake kan zijn van een echt nieuw Noord-Amerikaans handelsverdrag als er ook een Canadese handtekening onder staat. De Canadezen vinden het wel bemoedigend dat Mexico en de VS zoveel voortgang hebben geboekt.

Lees ook:

VS importeren nog altijd veel meer dan Trump wenst

Economisch gaat het de Amerikanen voor de wind, maar het handelstekort wegwerken lukt nog niet.

De vrije handel kwam naar Mexico, maar de keuze-armoe bleef

Dankzij de vrije handel van Nafta zouden de Mexicanen net als de Amerikanen dronken worden van de overvloed aan producten die ze in hun winkels zouden vinden. Bijna een kwart eeuw later is daar evenwel nauwelijks sprake van.

Deel dit artikel